Annons

Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla

Tranemo Nya fasader, hissar, helrenoverat. Solgård i Tranemo får en rejäl ansiktslyftning. Samtidigt satsar polisen och fastighetsägaren på ökad trygghet. Stämpeln som oroligt område ska bort och alla ska hjälpas åt.
Jan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.
Foto: Kajsa Wedberg
Jan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

Det är full aktivitet på gatan. Två hus står färdiga och hyresgästerna har flyttat in, medan arbetet pågår med nästa etapp. Rasim Delic har bott på gatan sedan 2007 och var en av dem som valde att flytta tillbaka till sin lägenhet efter renoveringen. Han är så nöjd med att ha fått ett helt nytt boende, även om det blivit dyrare än det var tidigare. Som helt nyopererad är han framför allt nöjd med att han nu kan ta sig ut och in betydligt lättare.

– Hiss, det hade vi inte tidigare, säger han och ler. Och allt har blivit så fint. Jag tycker Tranemobostäder har skött detta väldigt bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Cyrus Omutany och Aquino Maina trivs bra i den nyrenoverade lägenheten.
Cyrus Omutany och Aquino Maina trivs bra i den nyrenoverade lägenheten.

Allt är nytt, från stommen och ut till fasaden, solceller på taken, balkonger och nya soprum på gården.

Men det är inte bara nytt och fräscht. Området ska få tillbaka sitt gamla epitet som Tranemos bästa, om bostadsbolaget och polisen får bestämma. Nu satsar man på trygghet och lugn på gatan.

– Solgård har under en längre tid haft hyresgäster med olika behov och problem, säger Annika Björklund Fagrell, vd för Tranemobostäder. De har inte varit så många, men det har dragit med sig en svans som gjort att just det här området blivit negativt stämplat.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg
Annika Björklund Fagrell är vd för Tranemobostäder och hon är stolt över satsningen att renovera de gamla husen.
Annika Björklund Fagrell är vd för Tranemobostäder och hon är stolt över satsningen att renovera de gamla husen.

När det togs beslut om att renovera husen grundligt hade det föregåtts av en noggrann utredning, om det skulle vara billigare att riva och bygga nytt, eller om det skullelösa sig att renovera. Beslutet blev renovering, både för att det var billigare och för att det handlar om miljötänk, att använda det som finns. Så även om husen nu blir som nya har mycket återanvänts och sparats. Fräscha kök sparas för att användas vid andra renoveringar i beståndet, liksom dörrar och annat material.

– Ja, de har till och med sparat gångjärn, för att ha i reserv i andra hus, säger Annika Björklund Fagrell.

Annons
Från gammalt och slitet till nytt och fräscht. Husen på Solgårdsgatan byggs nu om till moderna lägenheter, med hissar, balkonger och solfångare på taken. förhoppningen är att allt ska lyfta hela området.
Från gammalt och slitet till nytt och fräscht. Husen på Solgårdsgatan byggs nu om till moderna lägenheter, med hissar, balkonger och solfångare på taken. förhoppningen är att allt ska lyfta hela området. Husen i bakgrunden kommer också att renoveras och se ut som det mörkgråa i förgrunden. 

För att åka tryggheten har bostadsbolaget även jobbat med utemiljön, belysning, skymmande buskage och låsta dörrar med koder. Och nu kommer nästa steg, kommunpolisen kommer att göra något så ovanligt som att ta första steget för grannsamverkan i området. Erica Pettersson som jobbar som kommunpolis i Tranemo berättar att det är ovanligt att man har grannsamverkan i hyreshus och ännu mer ovanligt att det är polisen som tar initiativet. Grannsamverkan brukar oftast starta i villaområden och med de boende som engagerar sig.

Kommunpolis Erica Pettersson säger att området har haft högre brottslighet än övriga kommunen. Men nu ska det bli ändring, med gemensamma krafter.
Kommunpolis Erica Pettersson säger att området har haft högre brottslighet än övriga kommunen. Men nu ska det bli ändring, med gemensamma krafter.

– Vi har frågat medborgarna hur de upplever sin boendemiljö och det har visat sig att Solgård har upplevts som otryggt. Och statistiken visar att området sticker ut, narkotikabrott, stölder, dumpade bilar och en del våldsbrott, säger Erica Pettersson. Därför känns det extra kul att få starta grannsamverkansarbetet här.

Hon betonar att det inte är ett utsatt område, men att brottsligheten legat högre än i andra delar av kommunen.

Därför har nu polisen avgett ett medborgarlöfte där man lovar att synas mera i området, söka efter narkotika i gemensamma utrymmen och stötta de boende i att starta grannsamverkan.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Ingen jag göra det här jobbet själva, inte polisen, inte hyresvärden, inte kommunen eller de boende. Men tillsammans kan vi göra det betydligt tryggare och bättre, säger Erica Pettersson.

Så nu startar arbetet att återupprätta Solgård till det statusområde det var när det byggdes på 1950-talet. Husen får högsta standard och tryggheten ska vara självklar. De boende ska får information om hur grannsamverkan fungerar. Bostadsbolaget, kommunen och polisen ska hålla en trygghetsdag och prata med de boende om trygghet.

– Det bygger ju mycket på att de boende engagerar sig, att man skapar nätverk där man pratar med varandra, säger Erica Pettersson. Sedan kan vi som poliser röra oss området.

Annons

Annika Björklund Fagrell säger att Tranemobostäder kommer att ha återkommande trygghetsvandringar med de boende, där hon även hoppas att Hyresgästföreningen engagerar sig, att man tittar på vad som kan förbättras.

– Om man gör det tillsammans och ser med olika ögon känner jag att det ger mycket mer. De som bor ser på ett sätt och vår personal ser kanske andra saker och tillsammans är målet att det ska bli tryggt och säkert. Jag hoppas väldigt mycket på vår gemensamma satsning, säger hon.

Annika Björklund Fagrell och Jan-Erik Svenningsson, som är ordförande i Tranemobostäder säger att man inte vänder ett områdes rykte i en handvändning, men att genom den omfattande ombyggnaden av Solgård och det trygghetsskapande arbetet kommer man bit på väg.

– Sedan gäller det ju att de som flyttar hit och bor här engagerar sig. Målet är att vända trenden och det känns redan nu som vi är en god bit på väg, säger de.

 

Fakta: Starta Grannsamverkan

•Kontakta hyresvärden som ser om intresset finns bland de boende för grannsamverkan.
•Värden kontaktar den lokala polisen på orten där hyresgästerna vill samverka för trygghet.
•Polisen samlar till möte med boende och en kontaktperson utses. De boende utbildas i hur man
agerar vid misstanke om brott.

Fakta: Solgårdsgatan i Tranemo

Tranemo är en tätort i Sjuhäradsbygden i södra Västergötland.
Cirka 11 800 invånare i kommunen.
Tätorten Tranemo växte till allra största delen fram mellan andra världskriget och 1980-talet.

Solgård var från början en jordbruksfastighet. Huvudbyggnaden låg där vårdcentralen ligger idag. Solgårdsgatan började bebyggas på 1950-talet när textilindustrin var stor i Tranemo. 1955 flyttade de första hyresgästerna in på Solgårdsgatan 9. Husen blev starten till Stiftelsen Solgårdsbostäder som 1993 blev Tranemobostäder AB.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.