Konsten är Ulla Lembergs vapen
Du är aktuell med projektet Nolltolerans Landskrona. Vad är det?
– Det är ett projekt som stiftelsen Change Attitude startat mot sexualiserat våld mot barn. Vi har samlat ihop några ungdomar i Landskrona. Utifrån deras verklighet om våldet i skolorna gör de pjäser och teckningar. En tjej har dessutom gjort en serie om hur mödravårdscentralen kan utbilda föräldrar i hur de kan lära sina barn gränssättning, och att barn ska bestämma över sin egen kropp.
Varför har du valt konsten som metod?
– Därför att konsten berör hjärtat och hjärnan hos människor. Det är det som går rakt in. Jag kan stå här och predika siffror och vetenskapliga rapporter. Men det finns inget starkare att ta till än konst om du vill nå ut.
Varför gör du det här?
– När jag jobbat som fotograf har jag sett förövare som helt öppet köper barns kroppar för att utsätta barnen för det grymmaste av allt; sexualiserat våld. När jag upplevt det jag sett kan jag inte leva med mig själv och säga att jag struntar i det. Det går inte om jag vill vara en hel människa.
När barn utsätts för sexualiserat våld, finns det något jag som granne eller medmänniska kan göra?
– Anmäl om du tror att något barn far illa. Det kan du göra anonymt. Du som är utsatt för övergrepp, berätta för en vuxen du har förtroende för. Du kan också kontakta Bris eller Rädda Barnen.
Du har bott i Stockholm i över 40 år. Varför flyttade du till Landskrona?
– Min dotter flyttade hit. Jag saknade att bo nära henne och mina tre barnbarn. Jag hade bara varit i Landskrona en gång tidigare. Här är så vackert. Första gången jag gick ner till havet fick jag nypa mig i armen.
Hur fick du din lägenhet?
– Det var min dotter som hittade den. Hon skickade en ritning och sa ”mamma ta den”. Det gjorde jag utan att ha sett den.
Vad har du lärt dig hittills?
– Att aldrig ge upp. Mycket har blivit bättre sen jag var barn. Vi har en helt annan makt
i dag att förändra saker.
Bor: 4 rum och kök.
Ålder: 72 år.
Aktuell med: Projektet Nolltolerans Landskrona.
Motto: ”In i duschen. På det igen.”
Förebild: Joanna Lundquist, barnrättsjurist, som hon driver stiftelsen Change Attitude med.
Känd för: En av Sveriges mest betydelsefulla fotografer som haft utställningar i 25 länder om barn och kvinnors mänskliga rättigheter.