Annons

Köp av Ringen överklagas i tingsrätten

Stockholm På torsdagen röstade bostadsrättföreningen Rektangeln 21 ja till att köpa Ringens köpcentrum i Stockholm.– Hela proceduren var en fars. Det var 173 närvarande röstberättigade och det fanns 44 fullmakter. Trots detta kom det ytterligare 22 röster från ingenstans, säger Lena Lennerup, före detta styrelseordförande i Rektangeln 21.​
Telefonen ringer i ett hemma hos Lena Lennerup och hennes make Bonde. Vänner och bekanta, grannar och medier vill tala med kvinnan som sätter sig på tvären mot bostadsrättsföreningens styrelse som vill köpa Ringens köpcentrum.
 
Knappt ett år efter att Boultbee köpte tio köpcentrum från Stockholms stads bolag Centrumkompaniet är nu ett av dem, köpcentret Ringen i Skanstull, till försäljning.
Den tämligen nybildade, i maj 2008, bostadsrättsföreningen Rektangeln 21 har därmed erbjudits att köpa Ringen.
På den ordinarie årsstämman för föreningen beslutade man den 16 juni att låta styrelsen få full handlingsfrihet och förhandla med Ringens köpcentrums nuvarande ägare Boultbee om ett köp.
En extra stämma sammankallade medlemmarna på torsdagen att rösta om ett eventuellt köp där föreningen ska äga 25 procent, medlemmarna 26 procent och konsortiet 49 procent av aktierna. Medlemmarna kan teckna aktier där minsta beloppet är 100 000 kronor.
 
– Jag opponerade mig mot förslaget redan den 16 juni men det är ingen i styrelsen som vill lyssna på mig. Det känns som om styrelsen kör över oss andra medlemmar. Man vill inte ha någon insyn. Vi har fått otydlig och svårbegriplig information om till exempel kostnadskalkyler. Jag har från annat håll hört att vi som bostadsrättsinnehavare kan komma bli betalningsansvariga om ”affären” inte skulle löna sig utan gå i konkurs, säger Lena Lennerup.
 
Hon kritiserar även styrelsens sätt att rent formellt sköta stämman.
– Jag som har ett liv i politik och suttit i med i många föreningar har aldrig stött på något liknande. Här var vi till exempel 173 närvarande röstberättigade och det fanns 44 fullmakter. Men när röstningen var över hade 22 röster tillkommit från ingenstans. Då fick jasägarna respektive nejsägarna ställa sig upp för att deras röster skulle räknas om. Det blev ändå samma märkliga överskott på 22 röster. För att ett beslut ska gå igenom behövs 2/3 majoritet, det får de med de extra 22 rösterna, säger hon.
– Jag begärde votering och reservation mot omröstningen men då fanns det plötsligt ingen tid över utan mötet var slut och alla fick lämna lokalen, säger Lena Lennerup.
Ecoland är ett riskkapitalkonsortium som ska vara en av föreningens partners i köpet. Stefan Landgren är delägare i Ecoland och är dessutom styrelseledamot i Rektangeln 21.
För hyresgäster i bostadsrättsföreningen kan framtiden se osäker ut. Redan dagen efter tillblivandet av bostadsrättsföreningen tecknades ett förvaltningsavtal med företaget Bricks som ägs av Ecoland.
 
Bland annat ska hyreslägenheterna från tidigt 1980-tal renoveras. Vinsten ska komma ur att hyresgäster flyttar och lägenheterna säljs. Ecoland räknar med en vinst på mellan 80 till 150 miljoner inom loppet av fem år.
 
– Det betyder att de hyresgäster som finns kvar i Ringen sätts under press. Renoveringarna kan ju inte bli speciellt omfattande med tanke på att bostadsområdet är tämligen nytt. Men hyresgästerna riskerar ändå att få höga hyres-krav, säger PO Brogren. presstalesman på Hyresgästföreningen i Stockholm.​

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Protester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg Corona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg Protestdag byter datum – förberedelserna fortsätter Pengar på väg inför protestdag Gräsrötter organiserar protestdag på egen hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.