HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kränkande fotografering i bostad förbjuds

Nyheter En man som smygfilmade ex-sambon i sovrummet kunde inte fällas för det. Nu förbereds en lag om kränkande fotografering, som framför allt ska gälla i bostäder.

Det är i stort sett fritt fram att fotografera och filma människor i Sverige. Men flera fall av smygfilmning och den ökande möjligheten att sprida fotografier och filmer har väckt debatt om hur integritetsskyddet kan stärkas.

Flera domstolar har i tidigare konstaterat att rättsläget är snårigt. Eftersom det inte har funnits någon form av förbud mot olovlig fotografering har det i stället blivit frågan om man kan använda lagar om ofredande, ärekränkning, personuppgiftslagen eller annat. Rättspraxis har spretat åt olika håll:

Läs ocksåRobin försvarade granne i psykisk kris – hotades med vräkning

Den hyresvärd som smygfilmade en hyresgäst i hennes badrum fälldes till exempel inte för själva filmningen. Däremot kunde han fällas för hemfridsbrott eftersom han hade gått in i lägenheten utan lov när han installerade kameran.

Den man som installerade en dold kamera in ex-sambons sovrum innan han flyttade ut friades, trots att han filmade när hon hade samlag med en man och sedan spred filmen till andra. Eftersom kvinnan inte visste om att hon filmades kunde hon inte anses ha blivit ofredad, enligt Högsta domstolen. Samtidigt påpekade domstolen att det kunde finnas skäl att straffbelägga sådana gärningar, men att politikerna i så fall måste ändra lagen.

I våras försökte så regeringen göra detta, men det första förslaget fick hård kritik från lagrådet och många remissinstanser. Nu har ett nytt förslag skickats till lagrådet. Där har man preciserat på vilka platser förbudet ska gälla. Det handlar framför allt om privata bostäder – både i det egna hemmet och hos andra – och på platser som omklädningsrum och toaletter, där man kan förvänta sig privatliv. Även fotografering in i en bostad ska i så fall kunna anses kränkande, däremot inte i någons trädgård.

Läs ocksåMajoriteten av kränkande fotografering sker i bostaden

Fotograferingen ska vara olovlig, vara påträngade eller dold och vara att allvarligt kränkande för den fotograferades personliga integritet. Även förberedelse av fotografering, till exempel montering av en dold kamera i en bostad, kriminaliseras enligt förslaget.

Den nya lagparagrafen föreslås gälla från 1 juli i år.

Fakta: Lagförslaget

”Den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp 

bild av någon under förhållanden där den fotograferade är särskilt utsatt eller på 

ett sätt som är påträngande eller dolt, döms, om gärningen  är ägnad  att 

allvarligt kränka den  fotograferades personliga integritet, för  kränkande 

fotografering till böter eller fängelse i högst två år.”

Förslag till ny paragraf i brottsbalken.

Läs också Ökad möjlighet till kamerabevakning Peders bok blev mångas julklapp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.