Kravlista till nya ägarna i Kvarnskvaltan
Kvarnskvaltan utsågs till en av Stockholms värsta värdar i vintras. De har tidigare gjort sig kända för att inte betala elräkningar, vilket lett till att elen stängts av.
Hyresgästerna samlades under gårdagen till ett möte där man tog en lista på krav till de nya ägarna. De vill ha en plan över underhåll och skötsel, en oberoende inventering av sprickor i fastigheterna, godkänd ventilation och fungerande tvättstugor.
Lokala hyresgästföreningen berättade att de träffat den nye ägaren till bolaget Kvarnskvaltan under hyresförhandlingen för ett par veckor sedan.
– Stendörren och deras förvaltare Storholmen tog över 1 mars och behåller all personal. De har börjat beta av lappar med felanmälningar som bara lagts på hög. Det fanns 280 totalt och kom mellan 15 och 20 nya om dagen, sa Marcus Sand från styrelsen.
Han berättade också att ventilationen skulle ses över och att en av hissarna helt byts ut så att man får reservdelar till de övriga.
– Jag fick en chock när jag ringde och felanmälde en trasig hiss häromdagen, berättade Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren.
– De frågade om det satt fast någon i hissen, men det gjorde det ju inte. Då tog inte emot anmälan, det var bara förvaltaren som kunde felanmäla. Det betyder att jag måste vänta till deras telefontid, en timme om dagen, för att felanmäla. Det är inte klokt.
Bakgrunden till mötet är att en grupp frivilliga systematiskt samlat in problem från hyresgästerna. Det har blivit en hel pärm med klagomål, som kommer att lämnas över till Hyresgästföreningen.
– Vi har haft ögonen på den här fastighetsägaren sedan tidigare. Problemet är att vi får in få ärenden. Nu finns hyresgäster som visat sitt missnöje och det är en bra grund för att gå vidare till domstol, sa Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.
Monica Calderon är ordförande i nätverket som samlat in uppgifterna. Hon är också ordförande i lokala Hyresgästföreningen i Västerby backe i Rinkeby och har Svenska Bostäder som hyresvärd.
– Vi var några stycken som ville göra en insats. När vi läste om husen i lokaltidningen tänkte vi att så här får det inte vara, vi knackar dörr och det har varit väldigt roligt, säger Monica Calderon.
Olika arbetsgrupper kommer nu att arbeta vidare, med inventering, presskontakter och med att anordna en fest.