Annons

Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa”

Göteborg Hur mycket ljud från uteliv och kultur ska man tåla när man bor i stan? Och hur mycket får krogar och konsertlokaler väsnas om det finns bostäder i huset? Frågan ställs allt oftare på sin spets. Fyrens Ölkafé i Göteborg slutade med spelningar, men säger att grannarna klagar även när de arrangerar bingo.
Foto: Terje Carlsson
Fyrens Ölkafé har fått sluta med spelningar efter att boende ringt störningsjouren. Klagomålen har fortsatt trots att Fyren gått över till mer lågmälda aktiviteter. "Inget verkar hjälpa", säger Emma Jonsson.

Göteborg kallas ofta för evenemangsstaden. Världsartister som Bruce Springsteen, Metallica, Kraftwerk och Rammstein står regelbundet på någon av stadens olika scener och möter en jättepublik.

Men vid sidan av giganterna finns även många mindre konsertarrangörer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fyrens Ölkafé har satsat på spelningar med mindre punk- och rockband sedan slutet av 2019. Deras konsertlokal vid Stigbergstorget sväljer cirka 100 personer och ligger på entréplan, vägg i vägg med den klassiska skivbutiken Bengans. Spelningarna har ägt rum på helger och varit slut innan klockan 22.

Ölkaféet stänger klockan 23 fredag-lördag och klockan 21 på vardagar. Spelningarna har alltid varit slut före klockan 22.

Sedan förrförra hösten har några av de boende klagat på ljudnivån i samband med konserterna. Basljuden sprider sig i det gamla huset, byggt 1942. Mätningar har också visat att ljudnivåerna i huset ligger över gränsvärdena.

”Känns jättetråkigt”

Den sista rockspelningen på klubben ägde rum i mitten av november förra året, med det lokala punkbandet Troublemakers. Sedan dess har inriktningen ändrats och Fyren har satsat på akustiska konserter och musikquiz. Trubadurer och DJ:s har fått ersätta banden.

– Det känns jättetråkigt. För oss som arrangör är det oerhört trist att boka av och tacka nej till band man verkligen vill ha. Vår scen är viktig för Göteborg, vi har många kontakter med små, oberoende bokare och band, säger Emma Jonsson, VD för Fyrens Ölkafé.

Emma Jonsson och Malin Öberg driver Fyrens Ölkafé ihop med Oskar Fredén (ej på bild). Livemusik var en del av affärsmodellen från  början, och nu är de osäkra på om de kommer att kunna fortsätta driva verksamheten.

Klagomålen från grannarna har dessutom fortsatt, trots de nya aktiviteterna.

Fåtal har klagat

Emma och hennes två kompanjoner hyr i andra hand av skivbutiken Bengans, som sitter på förstahandskontraktet. Fastighetsägaren heter Alexanderssons.

Anna Törnqvist är Alexanderssons VD. Hon påpekar att Bengans har legat i huset i närmare 40 år och alltid har varit en kulturell mötesplats, där det förekommit releasepartyn och musik. Skillnaden de sista åren har varit inriktningen på mer högljudd musik, och att spelningarna blivit mer frekventa.

Kvarteret har nästan 100 lägenheter och det är ett mindre antal hyresgäster som har klagat. Men de har å andra sidan upplevt sig kraftigt störda i sina hem och ringt störningsjouren.

Inte nyinflyttade

– Man får ta det på allvar, det handlar om människors bostadsmiljö. Det har förekommit felaktiga uppgifter i media om att det skulle ha varit nyinflyttade, men det stämmer inte. Det här är boende som bott i huset länge. Det stämmer inte heller att vi skulle ha tagit bort några kontor. Det har inte byggts om i huset sedan 1980-talet, när Bengans flyttade in, säger Anna Törnqvist.

Det finns regler för hur mycket verksamheter får bullra när de ligger i bostadshus, och konserterna har överskridit gränsvärdena. Enligt Anna Törnqvist ligger bollen i detta fall hos Fyrens Ölkafé själva.

”Två alternativ”

– Det finns två alternativ. Antingen får man anpassa lokalen efter musiken, eller så får man anpassa musiken efter lokalen. Den andra vägen har fungerat i många år tidigare. Vi måste följa myndighetskraven, säger Anna Törnqvist.

Annons

Fyrens Ölkafé säger att klagomålen fortsatt även sedan de slutade med rockkonserter. Vad tänker du om det?

Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

– Det har jag svårt att uttala mig om. Förutom något enstaka klagomål så är det inget som nått oss. I sådana fall har de boende nog vänt sig direkt till arrangören.

Finns det en konflikt mellan ett levande kulturliv och störningskänsliga boende?
– Stigbergstorget är ett område som utmärks av ett stort utbud av kultur: musik, mat och även fler teatrar. Vi tror absolut att det går att kombinera med bostäder. Men området i sig är inte beroende av just den här scenen. Det finns flera andra scener inom 150 meter som lämpar sig bättre för högljudd musik med stark ljudvolym, säger Anna Törnqvist.

”Tycker det är trevligt”

Hem & Hyra vill höra hur hyresgästerna upplever saken och tar kontakt med flera av de boende i fastigheten. De flesta har inte blivit störda av musiken. Cornelia Rubenow bor på första våningen sedan fem år tillbaka.

Cornelia Rubenow bor i huset, men har inte upplevt ljudet från spelningarna som störande. ”Bor man här kring får man räkna med en viss ljudnivå”, säger hon.

– Vi har inte hört någonting. Vi har ju flyttat hit eftersom vi tycker det är trevligt. Vi visste om hur det var här i området innan vi flyttade hit. Bor man här kring Stigbergstorget så får man räkna med en viss ljudnivå. Jag tycker mest det är trevligt med lite musik och folkliv om kvällarna.

Det ligger flera restauranger och barer i kvarteret och Cornelia Rubenow bor direkt ovanpå en av dem. Men hon säger att hon inte störs av fulla eller högljudda besökare.

– Det blir en del på fredagar och lördagar. Man får säga till folk om det blir för högljutt, men det är inget problem. Eftersom jag har jobbat som arrestant på intaget hos Polisen och tagit hand om många fulla personer så har jag sett betydligt värre saker, säger Cornelia Rubenow.

Läs ocksåTv-kändisen Pekka Heino tystar kyrkklockor på Kungsholmen

Vill inte uttala sig

Till slut får vi kontakt med en av de boende som har ringt till störningsjouren, en småbarnsförälder som bor i nära anslutning till Fyrens Ölkafé. Personen vill dock inte prata med Hem & Hyra, ens anonymt.

Tillbaka på ölkaféet. Emma Jonsson suckar lite uppgivet när det gäller möjligheterna att arrangera fler konserter i den nuvarande lokalen:

– Vi har undersökt möjligheterna att renovera, men inget vet om en renovering räcker. Det finns inga garantier och vi vågar inte satsa hundratusentals kronor på något som vi inte vet är tillräckligt, säger Emma Jonsson

Vad tänker ni göra då?

– Vi har letat efter ytterligare en scen, men det är inte lätt att hitta här i närheten. Vi får mycket stöd från våra besökare, men inget verkar hjälpa. Även när vi har kört bingo har någon eller några av de boende klagat, säger Emma Jonsson.

Får stå ut med vissa ljud

Det verkar vara svårt att förena intressena. Vad gäller egentligen?

Annons

Enligt hyreslagen så finns det vissa ljud man får stå ut med i ett flerbostadshus, men då handlar det om ljud från vardagsliv hos andra boende.

När det däremot gäller verksamheter, som till exempel restauranger, nattklubbar, konsertlokaler eller gym, så får ljudet därifrån inte vara till olägenhet för de boende. Var gränsen går regleras av miljöbalken och Folkhälsomyndighetens vägledningar. Det är i första hand verksamhetens eget ansvar att hålla koll på sitt buller.

Mer buller på en partygata

Kan man då kräva att ha lika tyst i lägenheten om man bor på en partygata i centrum som i ett vanligt bostadsområde?

Kristina Frisén är chef för hälsoskyddsenheten på miljöförvaltningen i Göteborg. Hon säger att svaret är både ja och nej.

– Riktlinjerna gäller var man än bor. Bara för att en restaurang ligger på Andra Långgatan eller Avenyn så får de inte spela hur hög musik som helst på uteserveringen. Däremot kommer det att vara mer buller och fler människor i rörelse där än på en lugn bakgata, det går inte att komma ifrån, säger Kristina Frisén.

Vill att staden hjälper till

Konflikter mellan boende och olika kulturarrangörer har uppmärksammats i flera svenska städer de senaste åren (se faktaruta).

En som engagerats av problemet är mångsysslaren och debattören Nicklas Kartengren. För tre år sedan lanserade han begreppet nattborgmästare i en debattartikel.

Han vill att Göteborg skapar en funktion som underlättar för konsert- och klubbarrangörer att bidra till en mer levande och rolig stad. Inspirationen kommer från Amsterdam, Berlin och London.

Nicklas Kartengren.

– En nattborgmästare skulle kunna vara en funktion eller ett forum för att medla, inte för att avgöra enskilda ärenden. I vissa europeiska städer finns också strategier och principbeslut kring klubbar och konsertlokaler som väger tungt när det uppstår konflikter med de boende i en fastighet, säger Nicklas Kartengren.

Din idé med nattborgmästare fick mycket uppmärksamhet, men ledde det till något konkret?

– Nej, några politiker hörde av sig, men i och med pandemin och nedstängningen av alla krogar så stendog frågan. Och i valet i höstas var det ju strängare straff som helt dominerade alla diskussioner, inte att medborgare och städer skulle må bra av mer frihet, säger Nicklas Kartengren.

Fakta: Allt vanligare problem

Kultur som tvingas flytta på sig efter grannars klagomål har uppmärksammats i städer som Stockholm, Göteborg och Norrköping under 2010- och 2020-talet.

Framförallt på Södermalm i Stockholm har listan gjorts lång under de senaste åren:

Söders Hjärta på Bellmansgatan och Kägelbanan på Södra Teatern har fått sluta med DJ:s och konserter efter grannars protester. Musikföreningen Fylkingen har fått flytta från Münchenbryggeriet och Snottys från Skånegatan. King Kong på Mariatorget och queerpuben Bitter Pills stängde efter att grannar klagat.

Våren 2018 tvingades kyrkan S:ta Maria Magdalena upphöra med den klockringning som pågått i flera hundra år, eftersom en granne ansåg att klockorna störde henne.

I Göteborg har krogar som Hakelverket i Majorna fått sluta med livemusik. Ett annat uppmärksammat fall var när Jazzå fick flytta från Andra Långgatan efter påtryckningar från bostadsrättsföreningen i huset.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.