Annons

Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Göteborg Fönster och fönsterbrädor skallrar när gymbesökarna släpper vikter. Nu pågår en tvist i rätten om vems ansvaret är. Hyresgästen Ewa Henriksson vill bara ha tyst i sitt hem. ”Min största skräck är att de börjar med nattöppet igen”.
Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.
Foto: Gustaf Görfelt/Pixabay
Tidigare var gymmet i Ewa Henrikssons hus öppet dygnet runt. Nu är öppettiderna 06–22. ”Klockan sex är fortfarande tidigare än vad hantverkare får börja arbeta. Det borde inte vara tillåtet i ett bostadshus”, säger hon.

– Man sitter och kollar tv, och så plötsligt låter det BAM så man hoppar till och prydnadssakerna skallrar. Sedan vet man inte när nästa smäll kommer, ofta är det en hel serie, säger Ewa Henriksson.

Hon bor på andra våningen på Hökegatan i Olskroken, Göteborg. Kvarteret ägs av privatvärden Ernst Rosén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2014 tecknade Ernst Rosén ett tioårigt kontrakt med gymkedjan Fitness24Seven. Gymmet, som upptar en stor del av bottenvåningen, har idag mer än 2 400 medlemmar och är ett av kedjans större.

Ingen personal på natten

– Första året var det ganska lugnt, men sedan blev det mer och mer ljud. De hade öppet dygnet runt, och på nätterna var det obemannat, säger Ewa Henriksson.

Hon har bott i huset i 23 år och är van vid att det låter en del.

Läs ocksåKristerssons löpsteg väckte Mikaela - nu byggs gymmet om efter flera års kamp
”Det händer inte lika frekvent nu längre, men när det väl sätter i gång är det fortfarande helvetiskt”, säger Ewa Henriksson.

– Det är lyhört här. Jag hör när grannarna går på morgonen, eller när barnen springer runt och leker. Sådant får man leva med. Men det här var fruktansvärda oljud, explosionsartade smällar. Och på sommaren kunde gymbesökarna stå utanför och spela musik från sina bilar klockan två på natten, säger Ewa Henriksson.

Grannarna gick ihop

I början anser hon att Ernst Rosén ignorerade hennes klagomål. Men när hon och flera andra grannar gjorde gemensam sak började det hända saker. Speciellt efter att de också vänt sig till miljöförvaltningen.

Ljudmätningar i lägenheterna visade att ljudnivåerna låg över gränsvärdena.

Läs ocksåHon önskade lugn och ro i nya boendet – då flyttade ett gym in under lägenheten

För att minska bullret tog Fitness24Seven bort vissa maskiner och gjorde anpassningar. Efter en vattenläcka byggdes gymlokalen också om med nytt ljuddämpande golv och innertak.

Annons

Men störningarna fortsatte och nu började Ernst Rosén skicka rättelseanmaningar till gymkedjan. Efter fyra rättelseanmaningar sade Ernst Rosén upp hyreskontraktet i förtid, sommaren 2020.

Rätten på  gymmets sida

Fitness24Seven bestred uppsägningen. I november 2022 kom domen från Göteborgs tingsrätt. Rätten går på gymkedjans linje.

Fasadskylt Hyres- och arrendenämnden i Göteborg

Hyreskontraktet säger klart och tydligt att verksamheten är ett dygnetruntöppet gym, och gymmet på Hökegatan anses inte bullra mer än andra gym. Med andra ord har Ernst Rosén fått precis vad de kunde förvänta sig.

Problemet är att ljuden fortplantar sig i husets stomme. Men att bygga om mer än vad Fitness24Seven redan gjort är fastighetsägarens ansvar, inte lokalhyresgästens, slår tingsrätten fast.

Ernst Rosén har överklagat domen till hovrätten.

”Borde inte vara tillåtet”

Ewa Henriksson anser att grundfelet begicks redan 2014, när Ernst Rosén hyrde ut lokalen.

– Det borde inte vara tillåtet med gym i bostadshus. Och varför ska de ha öppet dygnet runt? Jag har fått min sömn förstörd i åratal, fast jag använt öronproppar. Det har fått mig att må psykiskt dåligt, säger hon.

Hem & Hyra har sökt Fitness24Seven, men fått till svar att företaget inte vill lämna några kommentarer under pågående rättslig prövning.

Annons

Hem & Hyra har även sökt Ernst Rosén. Bland annat för att fråga om inte hyresvärden tänkte från början att det skulle kunna bli intressekonflikter mellan gymmet och bostadshyresgästerna.

Ernst Rosén vill inte heller ställa upp på intervju utan skickar bara ett skriftligt uttalande. Där skriver hyresvärden att Fitness24Seven inte har fullgjort sina förpliktelser enligt hyresavtalet, och att Ernst Rosén ser fram emot en prövning i hovrätten.

Värden är ansvarig

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon konstaterar att Ewa Henriksson och hennes grannar har gjort som man ska. Det är värden som är ansvarig för att inte hyresgästerna drabbas av störningar, oavsett om de orsakas av en granne eller annat.

Ennlinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ellinor Rapp.

– Därför ska man först vända sig till hyresvärden och kräva att störningarna upphör, speciellt om de inträffar nattetid. Hjälper inte det kan det vara lämpligt att vända sig till miljöförvaltningen, precis som hyresgästerna gjort här, säger Ellinor Rapp

För att få saker att börja hända går det också att vända sig till hyresnämnden, och kräva åtgärdsföreläggande eller medling om nedsatt hyra.

Vill inte flytta

Ewa Henriksson är dock inte intresserad av nedsatt hyra. Inte heller av att flytta någon annanstans, vilket Ernst Rosén har erbjudit henne.

– Jag älskar min lägenhet och min balkong med kvällssol. Jag har inte gjort något fel och anser inte att jag ska behöva flytta. Min förhoppning är att gymmet ska försvinna så vi kan få sova. Min största skräck är att de börjar med nattöppet igen.

Fakta: En miljon kronor i vite

Efter tingsrättens dom kom miljöförvaltningen i Göteborg med ett beslut.

Där utfärdas ett förbud för Fitness24Seven att orsaka högre ljud än 45 decibel i husets bostäder. Överträds förbudet ska gymmet betala 1 miljon kronor i vite.

Fitness24Seven har överklagat beslutet till länsstyrelsen. Gymkedjan anser att kravet bör riktas mot Ernst Rosén istället.

Fitness24Seven har även anmält miljöförvaltningen till Justitieombudsmannen, JO. Företaget anser inte att förvaltningen agerat sakligt och opartiskt.

Läs också 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.