Annons

Störande krog får böta 100 000 kr

Visby En krog i centrala Visby spelade så hög musik att det störde boende i kvarteret. Nu döms krögaren att betala 100 000 kronor i vite.
Foto: Jenny Knutsson
Att spela för hög musik inne i Visby kan ge höga vitesbelopp.

I våras beslutade Region Gotland att skärpa bullerreglerna, där maxgränsen för störande ljud sänktes från 30 till 25 decibel. Men trots skärpningen valde krogen Vinäger på Hästgatan i centrala Visby att fortsätta spela hög musik under sommaren.

Redan förra året hade miljö- och hälsoskyddsnämnden fått in klagomål på att krogen störde omgivningen med sina spelningar. Nämnden beslutade då att Vinäger inte fick orsaka störningar som var högre än 25 decibel. Om det överskreds skulle varje tillfälle innebära 100 000 kronor i vite för krögaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i somras kom det in nya klagomål på restaurangen. Regionen genomförde då två ljudmätningar och som visade att de spelade alldeles för högt. I en lägenhet intill uppmättes över 40 decibel trots att fönster och dörrar var stängda. Mark och miljödomstolen har nu beslutat att krögaren ska betala vite på 100 000 kronor till staten.

Annons

Ett besked som välkomnas av de boende i närheten.

— Det är ett högt vite och då hoppas man att det hjälper. Det här har pågått i flera år och under sommaren har man inte kunnat sova på nätterna. Vi fick skaffa ett sommarställe till sist. Vi är inte emot restauranger, men just deras koncept med dj:s funkar inte här, säger en av de berörda hyresgästerna.

Läs ocksåHyresvärden sätter stopp för reklam

Hem & Hyra har sökt krögaren för en kommentar men utan resultat.

Annons

 

Läs också Så vill de förbättra sitt kvarter Nya regler för buller kan ge hjärtinfarkt De vill köpa hus av Gotlandshem Knivigt bygga utan buller

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.