Kvillebäcken – en stadsdel i förändring
– Titta hur de jobbar här utanför! Marken är så lerig att de får påla ordentligt om man ska bygga hus ovanpå. Men det blir bra när det är klart, riktigt bra!
Innan han gick i pension hade Rune Borgert egen byggfirma. När han ser ut över byggarbetsplatsen som sträcker sig från Rundbäcksgatan bort till spårvägen mellan Vågmästareplatsen och Hjalmar Branting verkar han nästan sugen på återgå i arbete.
– Fast jag vet ju att jag inte skulle orka, säger han och ler.
Rune och hans fru Ingela Borgert är några av de första hyresgästerna att flytta in i den nya stadsdel som just nu växer upp runt Kvilleån på Hisingen. Därför kommer de få leva med byggnadsarbeten utanför fönstret en lång tid framöver: Totalt ska 2 000 lägenheter byggas.
Området som Kville ligger i brukar kallas för centrala Hisingen. På marken där hus nu skjuter upp som svampar ur jorden fanns för bara några år sedan lagerbyggnader, små affärer och föreningslokaler.
Men i takt med att Göteborgs centrum växt över älven har marken blivit värdefull. De nya lägenheterna, både hyres- och bostadsrätter, är dyra. Allt inräknat betalar det nyinflyttade paret över 10 000 kronor i månaden för sin tvåa. Men det är det värt, tycker Rune.
– Visst är det dyrt. Men det är välbyggt, man får mycket för pengarna.
Ljudet från byggarbetsplatsen tonar bort när jag går under spårvägen och in i Brämaregården, ett område med många landshövdingehus från början av 1900-talet. Här har hyresgästen Johanna Bernhardson bott i över tio år. Hon är glad att det byggs nytt på andra sidan vägen, säger hon. Ändå är hon bekymrad över vilka följderna kan bli.
– Jag skulle vilja att man bygger för alla. Men jag tror inte att alla har råd med de där lägenheterna.
Från kaféfönstret på Hisingsgatan där vi möts upp ser Johanna en stilla ström av människor gå förbi i morgonljuset. Många olika sorters folk bor i området, säger hon.
– Det är verkligen en blandad stadsdel, både kulturellt och ekonomiskt. Jag hoppas det kan fortsätta vara så.
När det byggs så mycket runtomkring är Johanna Bernhardson orolig för att också hyresvärdarna i Brämaregården ska börja rusta upp och höja hyrorna rejält. Hon och hennes sambo har redan blivit erbjudna att få sin lägenhet topprenoverad. Men eftersom hyran i så fall skulle höjas med flera tusen kronor tackade de nej.
– På sikt tror jag den här utvecklingen innebär att folk med låga inkomster trängs ut, längre bort från stan, säger hon.
Tillbaka i Kvillebäcken tar vi en promenad med Rune Borgert. Vi går genom kvarter som håller på att ta form; putsade husfasader på ena sidan gatan, byggbaracker på den andra.
Rune berättar hur han och hans fru bodde i Backa fram till tidigt 90-tal. Då brukade de gå ned till Backaplan, ett stenkast från där vi står nu, och handla. Området har förändrats enormt sedan dess, säger han. Mest till det bättre.
– Fast det är klart, man tänker ju på dagens ungdom. De kanske klarar en hyra på 4 000 – 5 000 kronor. Vem bygger det i dag?
Är en ny stadsdel som växer fram på Hisingen i Göteborg, precis intill Backaplan. Brämaregården, ett område med många landshövdingehus, ligger bredvid på andra sidan spårvägen.
Totalt ska runt 2 000 lägenheter, både bostads- och hyresrätter, byggas tillsammans med kontor och butiker.
Området bebyggs av sex privata företag samt Bostadsbolaget, som ägs av Göteborgs stad.
De första husen stod inflyttningsklara i somras, men bygget kommer att pågå i flera år.