Annons

Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Göteborg Familjen tillhör ett släktbaserat, kriminellt nätverk som enligt polisen styr delar av Angered med våld. Varken grannar eller kommunanställda vågar anmäla eller vittna. Nu mister familjen sin lägenhet hos kommunala Bostadsbolaget i Hammarkullen.
Uppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Den stora släkten i nordöstra Göteborg är sedan länge väl känd både av polis och genom medierapportering. Det släktbaserade, kriminella nätverket ägnar sig åt vålds-, drog- och vapenrelaterad verksamhet som enligt polisen uppfyller samtliga elva EU-kriterier för organiserad brottslighet.

Nätverket har hittills haft ett starkt fäste vid det hyreshus där den nu aktuella familjen bor. Polisen beskriver pappan i familjen som den ”högste ledaren inom släktnätverket”. Få planerade händelser i Hammarkullen och delar av övriga Angered sker utan att han känner till och har godkänt dem.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nätverket behandlar också en tonårsson i familjen ”likt en kronprins”, skriver polisen i ett PM. Han påstås ha en ovanlig status för sin ålder, som innebär att de äldre lyssnar på honom och försvarar honom i konfliktsituationer.

Bostadsbolaget har många lägenheter i Hammarkullen.
Bostadsbolaget har många lägenheter i Hammarkullen.

På mindre än ett år har polisen skickat in över 15 orosanmälningar om tonåringen till socialtjänsten. I flera fall har socialkontoret inte registrerat dem. Men ett flertal av anmälningarna har lett till att socialtjänsten har haft kontakt med föräldrarna.

Stenkastning, hot och störningar

Det har även hyresvärden haft, i samband med en rad situationer där både tonårssonen och pappan har varit inblandade. Bostadsbolaget har också skickat ut ett flertal rättelseanmaningar till familjen av samma skäl.

• Nyss fyllda 14 år skjuter sonen fyrverkeripjäser mot folk på Hammarkulletorget tillsammans med några andra. Väldigt allvarligt, konstaterar hyresvärden i sin varning till föräldrarna, med omedelbar och konkret risk för både personskador och annan förstörelse.

• 14-åringen kastar gatsten mot områdets fritidsgård efter att personalen har avvisat honom och hans gäng. Äldre personer i släktnätverket kommer dit, bland annat pappan. Många är maskerade, och enligt vittnen driver de på tonåringarna. Tumultet avslutas först när skaran slutligen skingras utanför familjens port. Då har flera polispatruller kommenderats dit. Pappan har också gått mot polisen med en stor kökskniv som han hämtat ut från en kvartersbutik för att ”bjuda grabbarna på lite melon”, enligt polisens PM.

Kommunanställda vågar inte anmäla

• En närboende man varnar en granne för att dennes barn börjat umgås mycket med tonårssonen. På gården blir han hotad av tonåringen, som räcker över sin mobil så att även pappan kan understryka hotet genom luren. När mannen kommer hem till sin lägenhet kastar flera personer sten mot hans balkong. Händelsen beskrivs i ett polis-PM, och i den rättelseanmodan som hyresvärden skickar ut.

• På fritidsgården sker ytterligare en incident. Tonårssonen tränger sig in trots att personalen försöker hålla honom utanför. Enligt polisens PM hotar han att bränna ner gården och värva alla barn där som langare. Men han blir aldrig anmäld, eftersom även kommunens personal är rädda för släktnätverket. Detsamma gäller stöket som tonåringen och hans kompisar orsakar på biblioteket.

Annons

– Hans beteende i den absoluta närhet där han bor har inneburit att kommunala företrädare inte vill medverka i en polisär utredning eller vidta andra uppgifter som kan ligga på deras ansvar, så som orosanmälan, skriver polisen i ett av sina många PM.

Insatsstyrkan rycker ut som skydd

• Tidigt en morgon blir pappan hämtad av polis, efter att ha fört oväsen i trapphuset och kastat ut sopor genom fönstret så att väktare fått rycka ut. Väktarbolagets och polisens rapporter beskriver hur pappan förs ut i handfängsel, men först sedan insatsstyrkan kallats dit om släktnätverkets övriga medlemmar skulle få för sig att ingripa.

• Någon månad senare blir en man misshandlad med slag och sparkar i ett trapphus på samma gata. Övervakningskameror fångar flera maskerade personer som går in i porten. Pappan syns på klippen, men står kvar utanför. Polisen tolkar det som att han leder operationen, och beskriver händelsen i ett PM. Den misshandlade mannen bryter näsan men vill inte prata med polisen på sjukhuset, han säger att han är rädd om sin familj.

• Under våren sker en misshandel på Hammarkulletorget i samband med en cykelolycka. Enligt polisens PM ligger tonårssonen bakom. Händelsen är en av dem som hyresvärden senare ska beteckna som en särskilt allvarlig störning i närområdet. Något åtal väcks aldrig.

Enligt hyresvärden har familjen flera gånger skräpat ner utanför huset genom att hälla ut kaninbajs, halm och annat skräp genom fönstret.
Enligt hyresvärden har familjen flera gånger skräpat ner utanför huset genom att hälla ut kaninbajs, halm och annat skräp genom fönstret.

Nekar till alla anklagelser om störningar

På sommaren tycker hyresvärden att man med polisens hjälp har samlat på sig tillräckligt för att kunna riva familjens hyreskontrakt. Visserligen står kontraktet på en annan familjemedlem, men lagen kräver ändå att en hyresgäst ser till att övriga i hushållet inte stör grannarna. Bostadsbolaget vänder sig till hyresnämnden med hjälp av en advokatbyrå.

Hyresgästen håller inte med och tar strid för lägenheten. Hon nekar till alla anklagelser om störningar, och mejlar till Bostadsbolagets advokat:

– Finns ej några grunder till att jag ska behöva lämna min bostad.

Tvärtom framhåller hyresgästen att båda föräldrarna har deltagit i möten med värden och socialtjänsten, de har förstått allvaret och tagit situationen seriöst.

Läs ocksåFörfattaren om maffian i förorten: "en extrem situation som fått pågå i tystnad"

Hur långt bort från lägenheten som det hyresrättsliga föräldraansvaret sträcker sig är än så länge en tolkningsfråga. Frågan har prövats i flera uppmärksammade fall, bland annat i Göteborg och Stockholm.

Annons

Enligt dagens lagstiftning måste störningarna ske tillräckligt nära hemadressen för att kunna orsaka uppsägning. Men en utredning tillsatt av regeringen har nyligen förordat ett utökat föräldraansvar, så att familjer kan vräkas om deras barn begår brott utan koppling till själva lägenheten. Om förslaget blir ny lag börjar den gälla 1 januari 2024.

Lämnar lägenheten frivilligt

I fallet i Hammarkullen spelar det ingen roll. Parterna skulle nyligen ha mötts i hyresnämnden, i en prövning som var planerad över två heldagar med en rad vittnen: dels för att bekräfta familjens negativa påverkan på lokalsamhället, dels för att vittna om att familjen sköter sig.

Men innan frågan hann avgöras där har familjen nu valt att frivilligt lämna lägenheten. Uppgörelsen slås fast i en färsk förlikning, där parterna även lovar att inte uttala sig om tvisten i media ”varken direkt eller indirekt”.

Hem & Hyra har sökt familjen och varit i kontakt med familjens ombud.

– Varken de eller jag kan kommentera ärendet, uppger Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Även Bostadsbolaget avstår från att uttala sig. Den kommunala hyresvärden vill heller inte resonera kring sina generella förutsättningar som fastighetsägare i arbetet mot kriminella nätverk och organiserad brottslighet, eftersom det indirekt hör ihop med det aktuella fallet.

– Vad gäller arbetet mot kriminalitet får vi istället hänvisa till polisen, säger bolagets pressansvariga Malin Pethrus.

Läs också Sonen sköt med vapen från loftgång – nu blir föräldrarna av med hyreskontraktet Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Debattstorm efter vräkning av föräldrar till kriminell: "En typ av kollektiv bestraffning" "Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.