Annons

Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra

Göteborg Göteborgs två största kommunala värdar Poseidon och Bostadsbolaget hyr ut lägenheter i andra hand med hjälp av mellanhänder. De vet inte vem som hyr i slutändan och inte vad personen får betala. ”Det kan vara en anledning att se över uthyrningen”, säger Poseidons kommunikationschef Linda Thorsson.
Foto: Anna-Lena Lundqvist/AnnaKarin Löwendahl
Poseidon och Bostadsbolaget hyr båda ut lägenheter med hjälp av mellanhandsbolag. "Vi funderar på om vi ska ha kvar detta", säger Poseidons kommunikationschef Linda Thorsson.

I genomsnitt får man köa i 7,8 år på Boplats för att få en hyresrätt i Gamlestaden i Göteborg.

Hem & Hyra har kunnat visa hur utbudet minskar ytterligare. Flera privata hyresvärdar omvandlar lägenheter i stadsdelen till hotellägenheter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men det är inte bara de privata fastighetsägarna. På Götaholmsgatan har kommunala Poseidon en etta som inte står till vanliga hyresgästers förfogande.

Huset på Götaholmsgatan är ett helt vanligt bostadshus.

Den hyrs i stället av Petter Stordalens bolag Företagsbostäder i Sverige, via dotterbolaget Apartment Sweden. De hyr ettan för drygt 4 600 kronor. Samma hyra som Poseidon tar för övriga ettor i kvarteret.

Sedan hyr Företagsbostäder ut lägenheten i andra hand för mellan 12 000 och 13 000 kronor i månaden, visar en offertförfrågan som Hem & Hyra gör. En solklar ockerhyra om det är en privatperson som betalar den. Lägenheten är enligt uppgift redan uthyrd, men när Hem & Hyra ringer på verkar den obebodd.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Oklart vem som hyr

Officiellt hyr Företagsbostäder i Sverige endast ut till andra företag. I praktiken är det dock inte ovanligt i mellanhandsbranschen att privatpersoner står på kontraktet. Det medger bolagens egen branschorganisation.

Varför hyr Poseidon ut till ett mellanhandsbolag, Linda Thorsson?

– Kontraktet tecknades 1998, i en tid när det fanns många tomma bostäder i Göteborg. Vi har också ett uppdrag att stärka staden, och då ansåg man att det här kunde vara ett bra sätt att gynna näringslivet.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Har ni fler sådana här lägenheter?

– Idag har vi totalt 27 lägenheter i Göteborg som hyrs ut på det här viset, till Apartment Sweden AB och Företagsbostäder Sverige AB. Av dem ligger 14 i samma hus, på Bergsgatan i Linnéstaden. Där beror det på att vi gjorde en väldigt omfattande renovering och inte kunde få ihop affären på annat vis. Men det handlar alltså om en försvinnande liten andel av vårt bestånd, 0,1 procent eller en promille.

Annons
Linda Thorsson, kommunikationschef Poseidon.
Linda Thorsson, kommunikationschef Poseidon.

Det råder svår bostadsbrist i Göteborg, och ni försöker få fram alla bostäder ni kan, till exempel genom att bygga om gästlägenheter och lokaler. Varför låter ni då företag hyra helt vanliga hyresrätter i bostadshus? Det vore väl lätt att säga upp dem?

– Vi har tittat på det. Det har inte blivit av än, men det är på agendan. Vi tänker att en skillnad jämfört med gästlägenheter är att de här lägenheterna ändå utnyttjas till bostäder.

Hur ser ni på risken att det bor någon där som betalar överhyra? Det finns många sådana fall i hyresnämnden.

– Vi har ett tydligt avtal med Företagsbostäder att de enbart får hyra ut till andra företag, och inte via Airbnb eller liknande. Men samtidigt är det förstås svårt för oss att kontrollera det. Det gör också att vi funderar på om vi ska ha kvar detta.

Både en dom i Högsta domstolen och en statlig utredning säger att mellanhändernas affärsmodell är att likna vid ett bulvanupplägg, med syfte att runda hyreslagen. Hur ser ni på det?

– Det kan också vara en anledning att se över hur vi ska göra med det här i framtiden, säger Linda Thorsson.

Mellanhand hyr på Hisingen

Bostadsbolaget är den näst största kommunala hyresvärden i Göteborg efter Poseidon.

Malin Pethrus, pressansvarig Bostadsbolaget.

Pressansvarig Malin Pethrus säger att Bostadsbolaget hyr ut ett drygt hundratal olika lokaler till företag och institutioner, allt från Göteborgsoperan till Chalmers och Göteborgs hamn. Det normala är att företagen hyr direkt av Bostadsbolaget – med ett undantag.

På Gropegårdsgatan i Lundby på Hisingen finns ett stort hus som tidigare kallades Botellet och som ursprungligen byggdes som ungkarlshotell. Här hyr mellanhanden Sweden Accomodation ett 20-tal lägenheter. Tidigare hyrdes lägenheterna av Volvo.

Vet inte vilka hyresgästerna är

– Vi ser i vårt system att det här företaget har kontrakt här sedan i maj 2009. Det finns också två lägenheter på Friskväderstorget som de har. Upplägget följde med när vi tog över huset och vi kan inte se att det är några konstigheter kring detta, säger Malin Pethrus.

Annons
Det före detta Botellet på Gropegårdsgatan. Idag ett vanligt bostadshus.

Från början var det anställda på Volvo som var de utpekade andrahandshyresgästerna, men idag vet inte Bostadsbolaget vad de boende har för bakgrund.

– Vi kan inte svara säkert på att det enbart är Volvoanställda som bor där just nu, vi ser nämligen inte det i vårt fastighetssystem. Där står bara namnen på dem som bor där. Berörda chefer är relativt nya i Bostadsbolaget och de som var med 2009 arbetar inte kvar, så vi har ingen hos oss som kan berätta exakt hur diskussionen fördes 2009, säger Malin Pethrus.

Högsta domstolen slår fast att mellanhändernas affärsmodell är att likna vid ett bulvanupplägg. Hur ser Bostadsbolaget på det?

– Vi tittar över det här upplägget just nu och ska se om det är något vi ska fortsätta med eller inte. Det arbetet har inte kommit så långt ännu, så vart det landar kan vi inte svara på riktigt än.

”Inte allmännyttans uppdrag”

Pedram Kouchakpour är regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han anser att det är direkt olämpligt att Göteborgs allmännytta hyr ut till mellanhänder, utan att ha kontroll över vem den slutliga hyresgästen är eller vad personen får betala i hyra.

Pedram Kouchakpour.

– I det här fallet vet vi inte vad det beror på, det verkar ha pågått länge och handla om ett mindre antal lägenheter. Jag utgår från att det inte handlar om att tjäna pengar. Men om det här är en eftersläpning från kreativa lösningar under 90-talet, så är det hög tid att titta över det nu. Sådant här finns inte i allmännyttans uppdrag, säger Pedram Kouchakpour.

Han säger att Hyresgästföreningen är väl medveten om att det behövs bostäder när företag växer och kompetenta människor flyttar till Göteborg och andra orter. Men hotellifiering med ockerhyror och bortplockad besittningsrätt är inte en lösning. Tvärtom är det ett hot mot samhället, menar Kouchakpour.

– Ju fler lägenheter som omvandlas till hotell, desto färre blir kvar åt människor i utsatta situationer att söka. Problemet är grundat i bostadsbristen. Och den beror på att politiken i decennier inte har tagit ansvar för bostadssituationen. Bostadsförsörjningen måste gå i takt med behoven om vi ska kunna ha ett expansivt samhälle, säger Pedram Kouchakpour.

Läs också Miljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter" Boel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg" Margun uppsagd utan förvarning – Juristen: "Inte juridiskt bindande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.