Annons

Kvinna trakasserar sexvåningshus – grannar skriver på lista för att få henne vräkt

Västmanland Kvinnan vrålar, kastar porslin i lägenheten och från balkongen och kallar grannarna för ”mördare” och ”horor”. Nu har ett 20-tal grannar skrivit på en lista för att få henne vräkt. Mimer har sällan sett en liknande uppslutning bland grannar.
Foto: Monika Steczkó/Montage
En hyresgäst i Västerås anklagas för ihållande och allvarliga störningar mot sina grannar och riskerar nu sitt hyreskontrakt.

Hyresgästerna har samlat in drygt 20 namnunderskrifter till stöd för att kvinnan borde flytta. ”Detta har pågått i tre års tid och nu är vårat tålamod, ork och empati slut” skriver de och ”ska en ensam sjuk kvinna få fortsätta att störa, kränka ett helt 6-våningshus?”

Av ansökan framgår att grannarna upplever att kvinnan, som är i 30-årsåldern, är psykiskt sjuk och borde få vård och hjälp till annat boende.
Parallellt med grannarnas ansökan har hyresvärden Mimer sagt upp kvinnans kontrakt och ansökt till hyresnämnden om att få beslutet fastställt. Även bostadsbolagets personal har blivit utsatta av kvinnan, främst verbalt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vi har valt att säga upp hyresgästen på grund av allvarliga och ihållande störningar, säger Jens Westergren, bosocial samordnare hos Mimer.

En hyresgäst har under flera år hotat och skrämt sina grannar i ett höghus i Västerås. De känner dig inte trygga där de bor. Mimer sade upp hyresgästen till den sista mars, ett beslut som nu ska prövas i hyresnämnden.

Mimer har även gjort en orosanmälan till Västerås stad, som rutinen är när man misstänker annan problematik i botten.

”Uppträder oförutsägbart och hotfullt”

Mimer beskriver i sin ansökan hur hyresgästerna känner en stark otrygghet och oro när de träffar kvinnan i trapphuset eller utomhus: ”Hon uppträder ofta oförutsägbart, hotfullt och provocerande mot såväl vuxna som barn”.

Hon anklagas också för att ha orsakat skada på lägenheten sedan hon flyttade in 2019. Vid ett tillfälle var det risk för en allvarlig vattenskada.

Annons

Enligt Jens Westergren är det ovanligt att så många grannar går samman och har samstämmiga uppgifter.

Det ger oss en bild av att det är ett faktiskt problem för dem som bor där. Samtidigt har grannarna varit ovanligt tålmodiga och förstående. Deras inställning tidigare har varit att ”Det här går över med tiden” och att man ska ge folk en chans. Men nu har de fått nog.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Ovanligt störande hyresgäster blir uppsagda

Att ett störningsärende hos Mimer går så långt som till uppsägning är ovanligt, enligt honom.

För det mesta lyckas vi lösa problemet genom samtal med hyresgästen eller grannmedling. Ibland händer det att personen som stör själv förstår det och flyttar självmant.

Som bevis i hyresnämnden åberopar Mimer rapporter från störningsjouren som ryckt ut när kvinnan spelat hög musik, rättelseanmaningar som skickats hem till henne och vittnesförhör med grannar och bostadsbolagets personal.

Annons
Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Ofta kan störningar vara svåra att styrka, men här har vi ett stort antal grannar som vittnar om samma sak. Vi har valt ut fyra stycken som ska vittna i hyresnämnden, det är ogörligt om alla ska vittna, säger Jens Westergren.

Torsdagen den 15 juni visar det sig om kvinnan får bo kvar eller inte, när ärendet ska upp i hyresnämnden.

 

Läs också Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga” Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.