Annons

Kvinnor vid makten i Norrbotten

Norrbotten Norrbotten är unikt. Här är 57 procent av direktörerna i de kommunala bostadsbolagen kvinnor. Riksgenomsnittet ligger på 15 procent.
Foto: Svenska Grafikbyrån
På mer än varannan vd-stol i de kommunala bostadsbolagen i Norrbotten sitter en kvinna. det är unikt i Sverige.

Bara under de senaste två åren har sex kvinnor tagit plats som vd:ar i Norrbottens kommunala bostadsbolag. Annelie Vinsa, vd för Kirunabostäder, är en av dem.

– Visst tvekade jag. Min erfarenhet i fastighetsbranschen var kort, men jag fick gå utbildningar och har mycket duktiga medarbetare. Jag trivs i rollen och ångrar mig inte, säger Annelie Vinsa.

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

Hon är ekonom, har arbetat med friskvård och hälsa, pluggat juridik, ledarskap och psykologi. Kanske inte det vi förväntar oss av en vd i ett bostadsbolag?

Märit Palo, vd hos Topbostäder de senaste åtta åren, tycker att det är just det som är grejen.

– Män rekryteras ofta från den tekniska sidan, det gör inte kvinnor. Jag tror att man som kvinna kan ha ett annat synsätt än män på vilka saker man bör satsa på i ett bostadsbestånd. Och det behövs ett blandat synsätt på saker och ting, säger Märit Palo.

Läs ocksåSparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästernaChristina Rundkvist och Gabriel Olaurim är några av de hyresgäster som reagerat starkt på att deras hyresvärd ska betala flera miljoner kronor till sin sparkade vd.

Märker hyresgästen skillnad på om det är en kvinna eller man på vd-stolen?

Annons

– Ja, det tror jag. Vi tänker på kvinnors behov i boendet på ett annat sätt än män.

Vilka faktorer som ligger bakom den unika kvinnorepresentationen i Norrbottens bostadsbolag är svårt att säga. Tittar man på bolagens styrelser så finns det bara två kvinnliga ordföringar, Britta Flinkfeldt-Jansson i Arjeploghus och Malin Lagerwall ordförande för Lulebo.

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

I grannlänet Västerbotten ser det inte alls ut som i Norrbotten. Här har 14 av de totalt 15 kommunala bostadsbolagen i Västerbotten  en man på vd-posten. Sämre än riksgenomsnittet som enligt SABO, Sveriges allmännyttiga Bostadsbolag, ligger på 15 procent.  I det största bolaget, AB Bostaden, sitter dock en kvinna.

– Det är ett krävande och utsatt jobb, kanske kvinnor värjer sig för det, säger Ann-Sofi Tapani, vd på AB Bostaden, Umeå.

Märker hyresgästerna någon skillnad på vem som är vd?

Annons

– Det har jag aldrig funderat på. Det hade varit intressant om vi kunde mäta det. Vi arbetar ju mycket med värdegrundsfrågor.

Att Västerbotten har många små bolag tror Ann-Sofi Tapani är en av orsakerna till kvinnounderskottet.

– I mindre företag med färre anställda är man mer beroende av att ha en vd som är tekniskt kunnig. Sedan beror det givetvis också på vilka som tar besluten när man rekryterar, säger Ann-Sofi Tapani som själv har en bakgrund som förvaltningschef hos Umeå kommun. 

Norrbottens kvinnodominas kan komma att bilda skola för andra kommunala bostadsbolag. Hos SABO har exemplet Norrbotten rönt stort intresse och kommer eventuellt att tittas närmare på i ett kommande jämställdhetsprojekt.

Läs också Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.