Annons

Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Sundsvall Tidigare vd för kommunala Skifu i Sundsvall och två andra män dömdes i tingsrätten till fängelse för mutbrott. Domarna väckte förvåning hos advokaterna som väntat sig ett friande. I en överklagan till hovrätten får domen skarp kritik och två av nämndemännen pekas ut som jäviga.
Foto: Montage/Åsa Eriksson/Gry Ellebjerg
Kommunala vd:n fälldes i tingsrätten för sju fall av mutbrott. Bland annat för att ha tillskansat sig en hyresrätt på en central gata i Sundsvalls innerstad.

Härvan som Hem & Hyra tidigare skrivit om handlar om mutor.

I centrum står bolaget Skifu, Sundsvalls kommuns Industri- och fastighetsutveckling AB. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar fastigheter med butik-, industri- och kontorslokaler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huvudmannen i målet är den före detta vd:n för Skifu. Han dömdes i tingsrätten för sju fall av tagande av muta.

Två andra män är av tingsrätten skyldiga till givande av mutor. Vi kallar dem affärsvännen och fastighetsägaren.

Affärsvännen dömdes för tre fall av givande av muta till ett och ett halvt års fängelse.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Fastighetsägaren dömdes för fyra fall av givande av muta till tre månaders fängelse.

Alla tre har kopplingar till bygg- och fastighetsbranschen.

Annons
Kort bakgrund

Under tidig vår 2020 förekom rykten om oegentligheter inom Skifu. Med anledning av det hölls ett möte där dåvarande vd och två representanter från styrelsen närvarade.

Kort efter mötet, den 23 april 2020, beslutade vd att avsluta sin anställning. Styrelsen beställde en utredning för att undersöka om det fanns belägg för om några oegentligheter hade skett. När utredningen gav underlag för brottsmisstankar polisanmälde styrelsen den före detta vd:n för bland annat de mutbrott som han sedan åtalades för.

Mutbrotten

Dåvarande vd anses ha missbrukat sin ställning för att få privata fördelar. Vid flera tillfällen.

Den allvarligaste av mutor anses vara att affärsvännen lämnat en så kallad ”otillbörlig förmån” till vd:n när han fick köpa ett bolag för 50 000 kronor – med verkliga tillgångar på över 2,1 miljoner kronor. Plus att affärsvännen sponsrat vd:ns sons fritidsaktiviteter.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Den andre mannen, fastighetsägaren, och tillika styrelseledamot i ett större privat fastighetsbolag, förmedlade via en anställd en centralt belägen hyresrätt till vd:ns son. Detta skedde samtidigt som en pågående fastighetsaffär mellan fastighetsägaren och Skifu.

Mer om hur det gick till står att läsa i den tidigare artikeln i Hem & Hyra.

Det som nu hänt är att männens advokater överklagat tingsrättens dom till Hovrätten för Nedre Norrland.

Annons

Tidigare vd:ns ombud, advokat Staffan Bergqvist, kräver i sin överklagan att domen undanröjs och att målet återförvisas till tingsrätten för en ny rättegång.

Två av nämndemännen under rättegången anses vara jävig i målet eftersom de under sin tid som ersättare i kommunfullmäktige tagit flera beslut gällande Skifu.

I ett resonemang på över tre sidor redogör Staffan Bergqvist för hur de anses ha ett motstående intresse.

Domen får generellt genomgående skarp kritik. Den anses vara svårbegriplig, innehålla en mängd faktafel och motsägelser.

Nu är det upp till hovrätten att avgöra om rättegången ska tas om.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.