Annons

Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Gällivare Visselblåsare larmade om kränkande behandling på arbetsplatsen, Topbostäder i Gällivare. Personalen vittnade om trakasserier och personliga påhopp både på jobbet och privat. Nu har styrelsen valt att avskeda vd Esa Norojärvi. Tidigare förtroendevald inom Hyresgästföreningen.
Foto: Lennart Jönsson
Esa Norojärvi var förtroendevald ordförande för Hyresgästföreningen region Norrland i sex år innan han plötsligt hoppade av uppdraget för tjänsten som Topbostäders vd 2014.

Esa Norojärvi, 63, har en bakgrund som förtroendevald inom Hyresgästföreningen region Norrland. Uppdrag som han hastigt lämnade 2014, vilket väckte stor ilska hos den dåvarande styrelsen.

Det var nämligen bara tio dagar innan fullmäktige och Esa hade accepterat förfrågan om att bli omvald som ordförande för regionen. Han var även nominerad till fortsatta uppdrag som styrelseledamot för förbundet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det plötsliga avhoppet kom därför som en total överraskning.

– Så här gör man bara inte, exploderade Mårten Almerud i valberedningen i en intervju med Hem & Hyra efter beskedet.

Och det var väl ungefär så som även det kommunala bostadsbolaget Topbostäders styrelse resonerade häromdagen när de tog beslutet att sparka Esa Norojärvi som vd. Alltså från det arbete som Esa lämnade Hyresgästföreningen för 2014.

Läs ocksåOrdförandes avhopp väcker stark kritik

– Till grund för vårt beslut om entledigande av Esa ligger kommunens utredning som gjorts efter att visselblåsare larmat om missförhållanden på arbetsplatsen, säger Topbostäders styrelseordförande Stig Eriksson (V).

Enligt lokaltidningen NSD så var det i maj som flera i personalen på bolaget skickade mejl till styrelsen, kommundirektören och flera kommunalråd.

Visselblåsarna kritiserade ledarskapet och anklagade vd:n Esa Norojärvi för att ha fostrat en tystnadskultur på företaget. De beskrev en dålig arbetsmiljö där anställda blivit uthängda i lunchrum, korridorer, under möten och på stan.

Annons
Läs ocksåHyresgästtopp blir Top-vd

”Att bli kritiserad för sitt utseende, sina privata angelägenheter och annat kränkande borde vara oacceptabelt, men förekommer dagligen av Esa Norojärvi”, citerar NSD ur visselblåsarnas mejl.

Utredningen bekräftade anklagelserna

Kommunen startade en utredning enligt den nya visselblåsarlagen som infördes förra året. Utredningen, som i dagarna presenterades för Topbostäders styrelse, bekräftar delar av det som framgår i anmälan och drar slutsatsen att det finns övervägande skäl till att det förekommit kränkningar genom vd:s agerande.
Men samtidigt ansåg inte utredningen att han allvarligt överträtt bolagets policy om diskriminering och trakasserier.

– Men vi valde att se helheten. Utredningen låg till grund för mycket av vårt beslut, men vi kände att vi måste visa hänsyn både till bolaget och de anställdas bästa. Därför kom vi till ett vägskäl där vi måste gå skilda vägar, säger Stig Eriksson.

Hur länge hade det här dåliga arbetsklimatet varat enligt anmälarna?

– Det är svårt att säga exakt. Men en stor omorganisation av bolaget som blev klar för två år sedan skapade ett visst missnöje bland vissa anställda… om jag säger så. Men det är bara en liten del av alltihopa det här.

Varför gjordes en omorganisation?

– Det var för att bolaget fått kritik, av bland annat hyresgäster, för vårt bemötande. Efter det gjordes en omorganisation och vi inrättade bland annat en marknadsavdelning. Och en omorganisation är ju inte alltid smärtfri och den här ledde till ett visst missnöje som sagt.

Annons

Blev styrelsen förvånad över anklagelserna och utredningens slutsats?

– Ja vi blev väldigt förvånade.

Esa Norojärvi fick gå med omedelbar verkan med, enligt avtal, ett års lön. Vilket motsvarar cirka 870 000 kronor.

– Men han är skyldig att vara oss behjälplig under det närmaste året om vi behöver honom. Esa besitter en del kunskaper som är värdefulla för oss, säger Stig Eriksson.

Topbostäder har valt att tillsätta ekonomichefen Susanne Johansson som tillförordnad vd tills vidare.

Hem & Hyra har sökt Esa Norojärvi under dagen för en kommentar.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.