Annons

Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig

Trollhättan Han började som lokalvårdare och fastighetsskötare vid Uddevallahem och blev så småningom vd för Eidar i Trollhättan. ”Jag älskar allmännyttan. Det har varit ett fint uppdrag att få ha hand om människors hem. Men nu är det läge för mig att sluta”, säger Urban Blom.
Foto: Karin Gistedt
Efter 19 år ska Urban Blom och Eidar skiljas åt. Urban Blom väljer att lämna över till nästa generation och ser fram emot att hitta på något nytt i livet, de sista yrkesåren. Satsningen på Eidar Center är en av satsningarna han är mest nöjd med.

När nyheten kom att Urban Blom lämnar sitt uppdrag som vd för bostadsbolaget Eidar i Trollhättan var det många som blev förvånade. Han har jobbat i bolaget i nitton år och de senaste tretton åren som dess högste chef. Och det har hänt oerhört mycket under dessa år. Men han fyller 59 års i mars och vill då ta chansen till ett nytt steg i livet. Och kanske väcktes det under en vandring i Nepal under våren.
– Ja, beslutet tog jag strax efter vandringen, men visst var det bra tid att tänka på sitt liv under vandringen. Jag är i grunden en rastlös själ och egentligen är det överraskande för mig att jag stannat kvar i så många år. Men det är ett kvitto på hur bra jag har trivts och därför inget lätt beslut jag nu har tagit.
Urban säger att han gjort ett sådant här livsavgörande hopp en gång tidigare i livet. Då han var logistikchef på New Wave, sa upp sig från tryggheten utan att ha något annat på gång. Ett beslut som Urban är mycket nöjd med. Och det är det samma nu. Han säger att han inte har någon ny anställning på gång, han vet inte vad han ska göra framöver men han har mycket tankar och inte lust att sluta jobba.
– Visst, det är ju tryggare att säga upp sig som snart 60-åring än, som det var förra gången, som 39-åring med en liten fyraåring där hemma. Nu kan jag ju, med ålderns rätt, sluta jobba. Men jag vill fortsätta yrkeslivet i någon form, heltid, deltid eller med något annat, säger han.
Just nu händer det mycket i Eidar. Styrelsen har gett ledningen i uppdrag att ta fram lämpliga fastigheter att sälja. Vilket kritiserats av en del som motsätter sig försäljning av allmännyttan. Urban Blom tycker dock är positivt för bostadsbolaget och han tycker att det är nödvändigt.
– Det känns bra att vi äntligen lagar bolaget efter 90-talskrisen. Man kan tycka vad man vill om försäljning i allmännyttan, men i det här fallet tror jag enbart det är positivt. Det ger Eidar nya möjligheter för framtiden.
– Eidar är snart, efter ägartillskottet till bolaget i december månad, och efter stundande fastighetsförsäljningar, tillbaka på en soliditet på cirka 17 %. Det känns som rätt tillfälle att sluta. Det sägs ju att man ska sluta när det är som bäst. Och det är rätt tid att lämna över till nästa generation, säger han och dementerar därmed att det skulle vara orsaken till att han nu vill sluta som vd.

Skylten med företagsnamn är full. Granngården har blivit en populär plats att etablera sig på.

Urban Blom berättar om resan han varit med om. Sedan 2010 har man byggt 800 nya lägenheter, en stor del av beståndet har renoverats och inte minst togs steget att flytta verksamheten till Granngården på Lextorp. Det var då klassat som Trollhättans farligaste område. Människor drog sig för att åka dit och området gav både politiker och polis mycket huvudbry.
Galenskap att flytta verksamheten dit, var det många som sa. Flera i personalen var väldigt tveksamma och många kände oro för att få sitt kontor på Trollhättans mest otrygga plats.
– Det var verkligen inte självklart, men om vi som bostadsbolag menade allvar med social hållbarhet och trygghet så var detta vad som behövdes. Och det handlade ju också om stora pengar. Vi äger fastigheterna som övergavs.
2016 flyttades all verksamhet till Eidar Center. Och trenden vände. Idag finns det vårdcentral, apotek, hemtjänst, restaurang och mycket annat i området.
– Vi var inte först i allmännyttan med att ta steget att flytta huvudkontoret till ett ytterområde. Men vi var ändå unika. Och idag är det nog ingen som ifrågasätter nyttan med steget vi tog, säger Urban Blom.
Hållbarhetsarbetet har också legat Urban Blom varmt om hjärtat och det är inte utan stolthet han konstaterar att Eidar sedan 2018 kan titulera sig fossilfritt bolag.
– Det är vi stolta över. 2030 ska allmännyttan vara fossilfritt och vi var det redan tolv år tidigare. Det är mycket kvar att göra på hållbarhemsområdet, men detta är i alla fall ett steg på vägen.
Nu kan Urban Blom lämna över bolaget till sin efterträdare och det blir en rekrytering ur det egna ledet: Sanny Mattelin tar över i december. Han har tidigare jobbat i bolaget tio år innan han för cirka ett år sedan blev vd i grannkommunens bostadsbolag Edethus. Nu återvänder han som Eidars nya vd.

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Säljplaner för att rädda Eidars ekonomi Willhem säger upp avtal och tar ut överhyra: "Chockade" Hyresgäster får hjälp att kolla lägenheten och lära sig om rättigheter och skyldigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.