Annons

Kvinnorna bor – männen bestämmer

Dalarna Det är männen som bestämmer i de kommunägda bostadsföretagen i Dalarna. Tre av fyra styrelseledamöter är män. Av 15 ordföranden är bara en kvinna.
Kim Söderström är ordförande i Kopparstaden med sex män och en kvinna i styrelsen.

Hem & Hyra har gjort en genomgång av de nya styrelserna som tillträtt efter försommarens bolagsstämmor i de olika kommunerna.

Granskningen visar bland annat att bostadsbolagen med politiskt tillsatta styrelser har lång väg kvar att gå innan de kan kalla sig jämställda. Särskilt i Dalarna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Några exempel: Nästan tre fjärdedelar av styrelseledamöterna i de 15 så kallade allmännyttorna är män. 14 av företagen har manliga ordföranden och tolv har manliga vd:ar.

I samtliga 15 styrelser är det manlig majoritet. I fyra av bostadsföretagen sitter en ensam kvinna i styrelsen tillsammans med i övrigt bara män.

Allra sämst i klassen när det gäller jämställdhet i ledningen är Orsabostäder med bara män på de ordinarie platserna. Besluten som fattas verkställs av en manlig verkställande direktör.

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

– Det fungerar bra ändå säger ordföranden Berndt Westerhagen, som betonar att han inte har någonting emot kvinnor.

 – Men jag tycker inte om kvotering. För ett sådant här uppdrag krävs det kunskap, vilja och intresse. Det går inte att sätta dit någon bara för att det ska vara en man eller en kvinna. Det är värdelöst.

Alla partier har fler män än kvinnor i bostadsbolagens styrelser i Dalarna. Hos Centern, som efter Socialdemokraterna utsett näst flest ledamöter, är fördelningen 81 procent män och 19 procent kvinnor.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

– Jag tror det beror på att bostadsföretagen fortfarande förknippas med teknik och inte med kundperspektiv och mjuka värden, säger Sofia Jarl, dalacenterns vice ordförande.

Annons

Ett hinder på vägen mot mer jämställda ledningar, menar hon, är det faktum att varje parti nominerar en eller ett par ledamöterna utan att prata ihop sig med varandra.

– Lösningen är kanske att börja med dubbelnominering till uppdragen. Det vill säga att alla nominerar en man och en kvinna och sedan gör man ett slutligt urval efter hur det totalt sett ser ut.

Gun Hedlund, docent i statskunskap vid Örebro universitet, har forskat om manligt och kvinnligt ledarskap inom kommunpolitiken. Hon är inte förvånad över resultatet som Hem & Hyra fått fram.

– Det handlar om status, maskulinitet och näringslivsideal, säger hon.

I bakgrunden finns, enligt Gun Hedund, de kommunala bolagiseringarna på 80- och 90-talet då näringslivsidealet, ”new public management”, fick genomslag inom offentliga sektorn.

– Man kunde se en stark förtjusning hos männen över att kommunal verksamhet blev mer likt näringslivet. Uppdragen i bolagen fick hög status och blev attraktiva. Männen ville dit. Det blev en viss form av maskulinitet.

Enligt Gun Hedlund är det svårt att bryta upp mansdominansen inom en maskulin domän.

– När männen vill dit släpps inte kvinnorna in utan vidare. Det är känsligt att tala om för en man att hans kompetens inte längre behövs. Det är inte lätt med jämställdhet.

Annons

Betyder det något för hyresgästerna att ledningen är starkt dominerad av ena könet?

– Ja, forskningen visar att kvinnor och män inte gör exakt samma prioriteringar och inte har exakt samma åsikter. När det gäller bostadsföretag kan trygghet, kvinnofridsfrågor och handikappfrågor vara exempel på ämnen som kvinnor är mer engagerade i.

 – Men det räcker inte att ta in en kvinna i en styrelse. För att verkligen kunna förändra måste man vara tillräckligt många, helst nära hälften.

 

 

 

Fakta: Könsfördelning

Bostadsföretag Män/kvinnor i styrelsen Ordförande Vd
Bärkehus, Smedjebacken 5 / 2 Man Kvinna
Gagnefbostäder 3 / 2 Man Man
Gamla Byn, Avesta 7 / 2  Kvinna Man
Hedemorabostäder 5 / 2 Man Man
Kopparstaden 6 / 1 Man Kvinna
Leksandsbostäder 4 / 1 Man Kvinna
Ludvikahem 3 / 2 Man Man
Malungshem 4 / 2 Man Man
Morastrand 6 / 1 Man Man
NDF, Älvdalen 3 / 2 Man Man
Orsabostäder 5 / 0 Man Man
Rättviks Fastigheter 6 / 3 Man Man
Säterbostäder 4 / 3 Man Man
Tunabyggen, Borlänge 6 / 1 Man Man
Vansbrohem 3 / 2 Man Man
Dalarna 70 / 26
Fakta: Partirepresentation
Parti Andel Kvinnor % Antal män/kvinnor
Moderaterna 33 10 / 5
Kristdemokraterna 0 5 / 0
Folkpartiet 0 3 / 0
Centern 19 17 / 4
Miljöpartiet 0 2 / 0
Socialdemokraterna 40 21 / 14
Vänstern 29 5 / 2
Sverigedemokraterna 33 2 / 1
Lokalpartierna 0 5 / 0
Totalt 27 70 / 26
Läs också Aida trodde att möglet skulle döda henne Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" Förskola blir lägenheter i Malå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.