Annons

Aida trodde att möglet skulle döda henne

Kronoberg De mystiska utslagen spred sig över kroppen och Aida upplevde det som om att hon fick den ena influensan efter den andra. ”Det hemskaste var att jag inte kunde känna mig trygg i mitt eget hem”, säger Aida Santana.
Aida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.
Foto: Tindra Englund
Aida Santana har drabbats av mögel i två olika lägenheter.

När Aida Santana flyttade in i den drygt tio år gamla lägenheten i oktober 2021 var det redan massor av hål i väggen och en märklig stor svart fläck på sovrumsväggen. Hon klagade hos fastighetsägaren Tingsryds bostäder och sa att hon tyckte att de behövde fräscha upp lägenheten.

–  Men de sa att det var så här standarden såg ut i Sverige och var ganska oartiga. Det krävdes en del tjat innan de målade över fläckarna och bytte tapeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Problem med fläktsystemet

Redan när hon flyttade in upplevde hon även lägenheten som väldigt varm och fuktig och bara en månad efter att de satt upp den nya tapeten kunde hon åter se hur nya svarta fläckar började växa fram.

– Det bildades mycket kondens på rutorna och fönsterkarmarna var ofta fuktiga. När jag frågade om det så sa de att de hade problem med fläktsystemet, men att det inte var någon fara för min hälsa.

I november började Aida så må allt sämre och hon upplevde det som om hon hade en ständigt pågående influensa som inte ville gå över.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

–  Då frågade jag min hyresvärd om det kunde bero på fläckarna och om de innebar någon risk för min hälsa. Men de sa än en gång till mig att det var lugnt och att jag bara skulle sätta på fläkten i köket.

De två hyreshusen på Storgatan 75 och 77 ägs av Tingsryds bostäder.

Lägenheten luktade mögel

Aida gjorde som de sa och hade på fläkten även nattetid trots att den lät ganska mycket.

–  Därefter fick jag flera utslag på huden och när min svenskalärare och de andra studenterna var här så reagerade de starkt på hur illa fläckarna såg ut och hur det doftade mögel i hela lägenheten. De sa rakt ut att de inte tyckte att jag kunde bo där.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Även hennes läkare rådde henne att hon och sonen skulle flytta så snart som möjligt då han misstänkte att hälsoproblemen berodde på mögel.

–  Helt ärligt mådde jag så dåligt att jag var rädd att dö, jag hade jätteont i huvudet och svimmade till och med när jag var uppe på natten på toaletten, berättar hon.

Skrev avskedsbrev

I början av 2022 mådde Aida Santana så dåligt att hon skrev ett avskedsbrev till sin son med saker som hon ville att han skulle veta om hon dog.

– Jag var så ledsen. Då vet jag att Tingsryds bostäder samtidigt hade många tomma lägenheter, men jag fick ändå bo kvar i den mögliga lägenheten.

Även Aidas son Noah som också bodde i lägenheten berättar hur han väldigt ofta var förkyld även om han inte mådde lika dåligt som sin mamma.

–  Jag städade bort möglet varje dag, men fläckarna fortsatte ändå att växa och jag skrev till dem många gånger och berättade om mina problem och att jag behövde flytta och det hemskaste var att jag inte kunde känna mig trygg i min egen lägenhet, i mitt eget hem, säger Aida Santana.

Silverfiskarna var ytterligare ett tecken

Hon hade även problem med mycket silverfiskar i lägenheten, djur som trivs extra bra där det är varmt och fuktigt och som kan vara ett tecken på att man har problem med fukt i hemmet. Hon kontaktade i olika omgångar både Tingsryds bostäder och Tingsryds kommun och bad om hjälp.

–  Tingsryds bostäder tog hit en man som tog test för att se om det var något mögel, men han kollade inte ens där de stora fläckarna var, trots att jag var hemma och pekade. Och miljökontoret vägrade göra en egen utredning, i stället förlitade de sig helt på de utredningar som Tingsryds bostäder själva betalat för.

Analysen visade på höga halter av mikroorganismer

Testerna analyserades av Pegasuslabb och enligt den dokumentation som senare skickades in till Tingsryds kommun konstaterade labbet att provet innehöll alltför höga halter av mikroorganismer och att analysresultatet påvisade mikrobiella skador.

Först då fick Aida möjlighet att flytta till en annan lägenhet i grannhuset och den gamla lägenheten sanerades innan nästa hyresgäst flyttade in.

Annons

– När jag till sist fick flytta så försvann alla mina problem. Och jag kände en stor skillnad redan första natten. Det var bättre ventilation i den här lägenheten, fönstren blev inte immiga, de var inga stora mörka fläckar och det luktade inte mögel i lägenheten.

Problem även i den nya lägenheten

Även Aidas utslag på huden blev bättre. Men glädjen blev kortvarig. Snart fick även den nya lägenheten problem med vatten och mögel på balkongen. Enligt hyresvärden berodde detta på att Aida använde den inglasade balkongen felaktigt och de hävdade nu att även problemen i den gamla lägenheten på Storgatan 75 berodde på Aida själv.

–  I den lägenheten där hon bodde har det aldrig varit några problem tidigare. När vi fick det här problemet till oss så gjorde vi ganska grundliga undersökningar och kunde inte hitta något fel alls. Vi kollade ventilationen och mätte och donade, säger Leif Svensson, tekniskt ansvarig projektledare för Tingsryds bostäder.

Både han och bostadsbolagets vd Victoria Magnesson är tydliga med att problemen är unika för Aida och att ingen av de tidigare hyresgästerna i lägenheten upplevt några problem. De säger att de därför tror att problemen beror på ett kallras som uppstått eftersom Aida har haft öppet ut på den inglasade balkongen och vädrat för mycket.

– Vi gick ju tillbaka och tittade om det var någon annan hyresgäst som haft samma problem men det fanns inte. Så då började vi fundera på vad det kunde vara hos henne då, säger Leif Svensson.

– Det har inte varit problem i dessa lägenheter innan och i de andre lägenheterna så har vi inte heller haft några klagomål eller problem från någon annan, säger Victoria Magnesson.

Hon säger ju även att det fanns mögelfläckar på väggen redan när hon flyttade in i den första lägenheten och att det sedan tapetserades över men det stämmer alltså inte?

– Nej det har inte kommit till vår kännedom att det var på det viset, säger Leif Svensson.

Tidigare hyresgästen bekräftar Aidas historia

Men när Hem & Hyra kontaktar den tidigare hyresgästen Pernilla Magnusson som flyttade ut ur lägenheten på Storgatan 75, två månader innan Aida Santana flyttade in, så bekräftar hon att även hon hade mycket problem med silverfiskar och att det fanns en stor svart fläck på väggen redan när hon bodde där.

–  Den syntes tydligt i sovrummet och de sa att de skulle tapetsera om när jag flyttade ut, säger Pernilla Magnusson.

Hon berättar dessutom att även hon hade problem med dålig ventilation i lägenheten.

–  Där var ofta fuktigt och väldigt dålig ventilation. När solen låg på under sommaren så gick det inte att vara där utan jag fick låna min brors AC för att kunna stå ut. Och vintertid fungerade värmen dåligt eftersom det bara fanns golvvärme i badrummet, säger hon.

Pernilla berättar att hon brukade vädra dygnet runt för att det skulle vara drägligt att vistas i lägenheten och det aldrig var någon som sa till henne att det skulle vara några problem med det.

–  Jag hade alltid fönstren öppna, säger Pernilla Magnusson.

Drabbades på nytt av mögel

Den nya lägenheten som Aida fått flytta till ligger i ett hus på Storgatan 77 i Tingsryd. Detta hus är byggt samtidigt som det andra och av samma entreprenör, med samma ventilationslösning och under hösten 2022 får hon åter problem med fukt och mögel. När Hem & Hyra besöker henne i november är det fullt med mögelfläckar på den inglasade balkongen och fönstren är alldeles immiga.

Enligt hyresvärden Tingsryds bostäder beror problemen i den nya lägenheten på att Aida använt balkongen på ett felaktigt sätt och låtit tonårssonen sova där ute i stället för att dela sovrum med sin mamma.

– Han ville så gärna ha ett eget rum och vi står i kö för en större lägenhet men har inte fått någon ännu. Men när vi fick problem så fick han flytta in och sover nu på en madrass på golvet.

Inträngande vatten lyfts fram som ett problem

När Hem & Hyra tittar i protokollen från den garantibesiktning som gjordes av husen i september 2015 konstaterar besiktningsmannen att det redan då finns problem med vatteninträngning på balkonger. Framför allt i underkant på balkonginglasningar och i anslutning till platsbyggda hörn i flera av lägenheterna på Storgatan 75 och 77.

Annons

Vi ringer på nytt upp vd:n på Tingsryds bostäder för att reda ut hur det kommer sig att de sagt att inga andra hyresgäster haft några besvär, trots att Pernilla Magnusson haft samma problem som Aida. Vi frågar även om felanmärkningarna i samband med garantibesiktningen, om dessa problem är något som åtgärdats sedan dess. Men Victoria Magnesson, vd för Tingsryds bostäder säger att hon inte vet hur det ligger till eftersom det skedde innan hon var anställd.

–  Men balkongerna är ju inglasade utebalkonger. Så de har ju inget med hur det ser ut inne i lägenheten att göra, säger Victoria Magnesson.

När vi talades vid sist sa ni att det inte var några andra av hyresgästerna i de här lägenheterna som hade haft problem, varken med ventilation eller mögel. Förstod jag det rätt då?  

–  Ja, säger Victoria Magnesson.

Jag har pratat med Pernilla Magnusson som bodde i lägenheten innan Aida och hon säger att det fanns en stor svart fläck på väggen och att hon också hade problem med ventilationen när hon bodde där. Vad tänker du om det?

–  Jag har inte hört detta innan direkt. Jag vet inte heller om det var felanmält eller något sådant. Men jag kan kolla det och återkomma.

Efter att hon undersökt saken säger hon att de inte fick in några felanmälningar från Pernilla och att det inte heller framkom något om mögelfläckar i samband med att hon flyttade ut.

– Däremot var det en del hål och sånt där. Men det målades om innan Aida flyttade in.

Nej, det var väl efter att Aida påpekat det?

–  Ja men precis.  Enligt vad fastighetsskötaren säger så ville väl hon ha det åtgärdat för det var någon fläck där och sen så var det hål och sådana där grejer också, säger Victoria Magnesson.

Pernilla säger att hon hade fönstren öppna nästan dygnet runt för att det var kvavt och svårt att andas. Har andra hyresgäster haft samma problem?

– Nej. Men när man byggde vissa av de här husen, så byggde man ju hyfsat tätt och man körde ju en ventilation där man tittade på, vad ska man säga ett standardscenario. Och som sagt, det här är ju då ventilation med värmeväxlare och det ena och det andra som är hyfsat känsliga.

Så det du säger är att det är ett känsligt ventilationssystem i de här lägenheterna?

– Det är det.  Det är värmeväxlare och det är ju inte som förr i tiden då man själv drog i grejerna. Men som sagt, vi har ju försökt undersöka så gott vi kan. Så jag vet inte riktigt vad vi mer kan göra. Och nu har vi ju dessutom erbjudit Aida en annan lägenhet i ett annat hus som inte har samma ventilationssystem.

Aida med sonen Noah.

Önskar att hon skulle få en ursäkt

I skrivande stund överväger Aida Santana om hon ska anta erbjudandet om att flytta in i en tredje lägenhet som ägs av Tingsryds bostäder. Samtidigt är hon oerhört besviken på hur hyresvärden hanterat hela situationen från början till slut och hon har känt sig både missförstådd och överkörd.

–  Men det som gör mig mest ledsen är att ingen ens har bett mig om ursäkt för det jag var med om. I samband med att jag flyttade ut från den första lägenheten skulle jag till exempel betala för en söndrig vägg, men vem betalar mig för min skadade hälsa?

Fakta: Hur farligt är det med mögel?
 • Det är omöjligt att veta om mögel är farligt utan ett labratorietest.
 • Det finns mer än 30 000 olika sorters mögel och det går inte att klumpa ihop dem efter färg ex ”svartmögel”, det finns svarta mögel som är farliga och svarta mögelsorter som är ofarliga.
 • Det går inte heller att gå på lukt, då mögel även kan vara doftlöst.
 • Även små mängder mögel kan vara farligt och olika sorters mögel kan bli giftigare då de kombineras.
 • Det är dessutom ofta giftigare att andas in mögel än att äta det.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Gör så här om du upptäcker mögel i din lägenhet

Om du misstänker att du har mögel i lägenheten är det viktigt att åtgärda det direkt. Mögel har påverkan på hälsan.

 • Börja med att själv försöka få bort möglet.
 • Om det inte går så är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd för att få det åtgärdat.
 • Det är hyresvärdens ansvar att utreda och åtgärda fukt- och mögelskador.
 • Om din hyresvärd inte åtgärdar fukt- och mögelskador så kan det vara läge att göra en lite mer formell och skriftlig anmälan. Du kan även kontakta Miljökontoret i din kommun.
 • Om det blir konstaterat att du har mögel i din lägenhet kan du ha rätt till en hyresnedsättning. En ersättning kan ges högst från den dag du först felanmälde skadan till din hyresrätt och fram tills dess att skadan är åtgärdad.
  Källa: Hyresgästföreningen
Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.