Annons

Läckert läge går före låga hyror

Nyheter ​Nio av tio kommuner arbetar aktivt för att få fram bostäder i attraktiva lägen. Men endast tre av tio kommuner försöker få fram nybyggda hyresrätter till rimlig hyra, enligt Boverkets årliga enkät om bostadsmarknaden.
Intresset för attraktiva bostadsadresser har sedan länge toppat listan över kommunala ambitioner. Och intresset fortsätter att öka; numera anser 89 procent av kommunerna att läget är viktigt, mot endast 74 procent för fyra år sedan.
Det kommunala intresset för rimliga hyror i nybyggda hyresrätter är inte lika utbrett. För fyra år sedan var det en viktig fråga i 39 procent av kommunerna. Men sedan några år är det bara 32 procent av kommunerna som satsar på låga hyror i nybyggen.
 
Hans-Åke Palmgren vid Boverket har till uppgift att analysera bostadsmarknaden och är en av rapportförfattarna. Han är inte förvånad:
– Det är ganska självklart att kommunen letar efter de bästa lägena, där efterfrågan är störst och där avkastningen på byggena blir störst. Att sätta fokus på efterfrågan är ett sätt att konkurrera om attraktiv befolkning, säger Palmgren.
– Däremot är det troligen svårare att få till stånd ett sådant byggande som håller nere hyran, trots att det finns efterfrågan på sådana bostäder.
Övriga viktiga bostadsfrågor för kommunerna:
* Tillgänglighet i offentlig miljö, viktigt i 71 procent av kommunerna, ökande intresse.
* Ökad inflyttning till kommunen, viktigt i 65 procent av kommunerna, stabilt intresse under åren.
* Bostäder för äldre och handikappade, viktigt i 63 procent av kommunerna, ökande intresse.
* Tillgänglighet i bostäder och bostadsområden, viktigt i 56 procent av kommunerna, ökande intresse.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.