Annons

Lagbrister vid renovering ska ses över

Nyheter Hyresgäster har i dag nästan inga möjligheter att påverka hyran vid en standardhöjande renovering. En statlig utredningsgrupp skissar nu på lagändringar som kan stärka inflytandet.

I samband med större, standardhöjande renoveringar har värden rätt att höja hyran för att täcka sina kostnader. Men först måste renoveringen få tummen upp – antingen av hyresgästerna eller av hyresnämnden.

Här finns ett problem. Hyresgästerna har bara möjlighet att tacka ja eller nej till en standardhöjande renovering, inte möjlighet att bestämma nivån på hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varje år vänder sig stora mängder missnöjda hyresgäster till landets hyresnämnder i samband med att deras värdar vill renovera. Men inte heller hyresnämnden kan i nuläget bestämma huruvida hyreshöjningarna är drägliga eller inte – de kan bara ta ställning till om själva renoveringen är befogad och i vilken mån den är behövlig.

Upplägget leder i de flesta fall till att renoveringarna godkänns, medan hyresgästerna inte har något att säga till om gällande hyran.

I skrivande stund arbetar en grupp bestående av politiker, jurister och representanter från flera branschorganisationer med en statlig utredning om hyresrätters rättigheter och skydd. En av punkterna på agendan är att se över tänkbara lagändringar i samband med standardhöjande renoveringar, berättar Carl Olof Öhrnell, som till vardags arbetar som hyresråd i nämnden i Jönköping.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– I dag finns dels en brist i lagstiftningen samt en felaktig uppfattning om vad som egentligen gäller. Det gör att många blir besvikna. Generellt finns små möjligheter att sätta stopp för den här typen av renoveringsarbete med nuvarande lagstiftning.

Förhoppningen är att hitta en lösning där hyresnämnden kan pröva hyran i förväg. Både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är intresserade av att reglerna ändras. Fastighetsägarna för att hyresvärdarna ska slippa ta vägen förbi nämnden lika ofta och Hyresgästföreningen för att de vill stärka hyresgästernas inflytande.

Något exakt avgörande om varje enskild hyreshöjning tror han dock inte är aktuell, menar Carl Olof Öhrnell.

Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

– Snarare än att bestämma den exakta höjningen kanske man kan sätta en gräns för den maximala hyreshöjningen. 

Carl Olof Öhrnell upplever också att hyresgäster som vill klaga på renoveringshyror inte får det stöd de önskar från Hyresgästföreningen när ärendet tas upp i nämnden. Orsaken är enligt honom att Hyresgästföreningen redan förhandlat med värden om vilken hyra som ska gälla efter renovering.

Annons

– Då brukar inte Hyresgästföreningen ställa upp, eftersom man i så fall hade motarbetat sin egen överenskommelse.

Senast den 1 februari ska utredningsgruppen redovisa sina förslag för regeringen.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.