Bedragare lockar med Lundalägenhet i Riga
En central lägenhet med gångavstånd till universitetet. Fullt utrustad med vitvaror och all tänkbar utrustning som en hyresgäst kan tänkas behöva. När paret som ägde lägenheten dog så erbjöd sig deras barn att hyra ut den för knappt 5000 kronor till någon bostadssökande.
Låter det som en räddning i bostadsbristens tider? Lite för bra för att vara sant? Det är det också.
Nu går Lunds universitets studentkårer ut och varnar för erbjudandet.
– Vi blev kontaktade av en student som skulle komma till Lund. Hon hade dessvärre hunnit bli lurad och hade betalat in förskottshyra på 600 euro, säger Katja Bröms, projektledare på BoPoolen som drivs av Lunds universitets studentkårer.
Bedragaren tog kontakt med studenten via en grupp på Facebook och skickade över foton på lägenheten.
– Det är inte helt ovanligt att studenter blir kontaktade av bedragare via Facebookgrupper och vi har agerat tidigare och fått folk avstängda, säger Katja Bröms.
På den angivna adressen i Lund finns ett lägenhetshotell men inget av det som beskrivs i annonsen. När Hem & Hyra granskar bilder i annonsen visar det sig att de egentligen är från ett rum i Riga i Lettland. Bilden från sovrummet dyker upp i en annons i England och exakt likadan text som i bluffannonsen förekommer dessutom på andra engelska uthyrningssajter.
Terminsstarter är en lukrativ period för lägenhetsbedragare som ofta inriktar sig på utbytesstudenter som snabbt behöver en bostad och inte alltid har koll på vare sig staden de flyttar till eller språket och systemet i det nya landet.
Enligt polisen går bluffaffärerna ofta fort och utan möte med hyresvärden. Pengarna ska föras över till ett bankkonto som ofta visar sig finnas utomlands där erfarenheten även säger att bedragaren finns. Brotten är av den anledningen svåra att klara upp.
Läs mer här om hur det gick när Hem & hyra tog kontakt med en bedragare som försökte hyra ut en el-central i Malmö.
- Gå aldrig med på att hyra en bostad utan ett kontrakt.
- Begär legitimation och kontrollera att uthyraren faktiskt är den som hen utger sig för att vara. Skriver du på ett ogiltigt kontrakt riskerar du att bli utkastad om det uppdagas.
- Skriv inte på något kontrakt innan du har fått se lägenheten och se till att du får träffa uthyraren i verkligheten. Ta gärna med en vän som sällskap.
- När det är dags att betala: betala aldrig kontant och använd seriösa banktjänster för överföringar så att pengarna går att spåra i efterhand. För inte över pengar innan du har ett påskrivet kontrakt i handen. Betala heller aldrig till någon som du inte har träffat i verkligheten.
- Om du har blivit lurad på pengar eller lägenhet ska du i första hand kontakta polisen. Se till att spara konversationer, mejlväxlingar och annan dokumentation med uthyraren så ökar chanserna att polisen lyckas hitta bedragaren.
Då vill vi att du hör av dig till oss. Skriv ett mejl till malmo@hemhyra.se. Du är alltid skyddad som källa.