HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En falsk värd söker hyresgäst – så jobbar en bedragare

Malmö Vi följde upp en märklig lägenhetsannons på nätet och hittade en el-central i Malmö, stulna bilder och ett bankkonto i Istanbul.
Foto: Anders Paulsson
3000 kronor i månaden kostar ett rum i det här huset, enligt annonsen.

En fullt inredd bostad, nära till allt och med en fantastisk utsikt över Malmö – så beskrivs det i uthyrningsannonsen som ligger i en Facebookgrupp.

Vi tog kontakt med personen bakom, låtsades vara intresserade och ställde frågor. Annonsen har legat ute på nätet ett tag och det är inte första gången som en Malmöbo svarar. Tidigare beskrevs det som att lägenheten låg på Erikslust. På den adressen finns en bostadsrättsförening där ingen känner till något om en uthyrning. Nu ligger lägenheten istället på Dammfri enligt samma annons.

Läs ocksåInneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Det plingar till i telefonen.

“Det är jag som äger lägenheten”, skriver personen.

Precis som i tidigare fall går det bara att titta på lägenheten utifrån, eftersom både uthyraren och hens advokat hastigt har tvingats åka utomlands. Men den som ligger bakom har inte varit särskilt noggrann. Vi åker till adressen och hittar fastigheten. ”Livsfarlig spänning” står det på dörren.

Läs ocksåÅkte fast till sist: Bedragaren blåste folk på 400 000 kronorDesperata bostadsletare betalade upp till 29 500 kronor var i förskott för att få hyra lägenheten i Hjällbo. Men ingen av dem fick flytta in. När bostadsbedragaren senare dömdes fick 15 personer rätt till skadestånd. En färsk dom gav nyligen ytterligare en av de lurade rätt att få sina pengar tillbaka.

Det beskrivs som en smakfullt inredd fyra men är i själva verket en liten fristående el-central i gult tegel. Och det är inte Facebookpersonen som äger huset mellan buskarna, det gör Malmö stad.

Det här huset i Malmö försökte bedragaren hyra ut.
Det här huset i Malmö försökte bedragaren hyra ut.

Nu blir det plötsligt bråttom. Det är många som har visat intresse för den attraktiva bostaden, skriver uthyraren, och skickar över ett tiotal bilder. Samma som tidigare skulle visa en lägenhet på Erikslust. Problemet är att bilden av det ena sovrummet egentligen kommer från en lägenhet i Freiburg i södra Tyskland. Ett av de andra sovrummen finns i verkligheten drygt 80 mil från Dammfri, i en fyra i Prag som hyrs ut via Airbnb.

Det är uppenbart att det här är satt i system. Både annonstexterna, bilderna och svaren i konversationerna är identiska med tidigare. Som om någon går efter ett färdigskrivet manus.

Läs ocksåMattias fixade nytt kontrakt åt sin hyresgäst: "svärmorsdröm för hyresvärdar"Mattias Petter Johansson ville ordna ett nytt boende åt sin andrahandshyresgäst innan han sa upp honom, och ansträngde sig mer än de flesta: genom att fixa och sprida en annons med ypperliga referenser.

Sex tips till dig som söker lägenhet i Malmö

Händelseförloppet följer polisens beskrivning av hur bluffar med hyreskontrakt går till: det ska gå fort och utan något möte med värden, pengarna ska snabbt föras över till ett bankonto. Det riktar sig ofta till studenter som inte hunnit komma på plats i staden de söker bostad i.

– Många gånger lyckas inte vi gå vidare när pengarna hamnar på utländska konton. Det händer att vi får en identitet på mottagaren. Finns den i Sverige kan vi driva det vidare men är det utomlands blir det svårare.

Så har Maria Petersson, chef på polisens bedrägerisektion i region syd beskrivit vad utredarna ofta ställs inför.

Mannen på profilbilden tittar rakt in i kameran och ler stort. Annonsören säger sig vara engelsman och ser ut att vara i femtioårsåldern. Vem bilden egentligen föreställer är svårt att veta. En spårning visar att mejlen skickas av någon som befinner sig i England.

Användaren är med i hundratals Facebookgrupper där bostadssökande över hela Europa jagar lägenheter.

“Så snart som den första betalningen har gått igenom så skickar jag hem nycklarna till dig och sen kan du flytta in”, skriver personen som är noga med att poängtera att allt ska ske enligt reglerna.

3000 kronor i månaden kostar det att bo som inneboende i lägenheten, som i verkligheten är en el-central. För säkerhets skull ska vi även föra över 3500 kronor i deposition. Bankontot är kopplat till en bank i Istanbul med huvudkontor i Kuwait. Två dagar senare ska vi få nycklar, efter att vi skrivit på kontraktet och mejlat över tillsammans med en kopia av en legitimation.

Exakt samma kontrakt användes runt årsskiftet i ett försök att lura en student i Linköping på pengar. Lägenhetsadressen som uppgavs i det fallet var det kommunala bostadsbolagets kontor.

Vi bryter Facebooktråden och presenterar oss som journalister och frågar om el-stationen och de stulna bilderna.

Inget svar.

Den tidigare så entusiastiska uthyraren loggar snabbt ur och blockerar vår användare.

Har du andra tips som rör hyresmarknaden i Skåne?

Då vill vi att du hör av dig till oss. Skriv ett mejl till malmo@hemhyra.se eller helsingborg@hemhyra.se. Du är alltid skyddad som källa.

Läs också Nya siffror: 166 000 i Storstockholm hyr dyrt och osäkert – Vladimir: ”Oron hänger alltid över en” ”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.