Annons

Läget avgör inte hyrani Söderköping

Östergötland Hyrorna är nu klara för många av de privata fastighetsägarna i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Höjningen blir mellan 1,75 och 2,4 procent i genomsnitt.

Från årsskiftet höjs hyrorna i Söderköping hos de värdar som är medlemmar i Fastighetsägarna med cirka 2 procent, vilket är lika mycket som hos det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden. I praktiken innebär det en höjning med cirka 100 kronor i månaden om du bor i en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter och betalar 5 000 kronor i hyra. Men de privata hyresvärdarna hade velat ha betydligt mer. Fastighetsägarna anser att hyrorna ligger för lågt i Söderköping och att faktorer som läge, standard och förvaltningskvalitet ska få påverka hyrorna.

–De hade yrkat på en höjning med 4-5 procent och en differentierad hyressättning, där höjningen skulle vara högre i innerstaden och lägre i ytterkanten. Men det gick inte igenom, säger Kristina Jonsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Valdemarsvik blir höjningen mellan 1,7 och 2,4 procent hos de privata värdarna Berg & Co, Fogelvik Estate, Guldnyckeln och Bo Ahlgren. Höjningen ser olika ut beroende på var du bor. Lägenheter med kallhyra får den lägsta höjningen medan hyresgäster med varmhyra i mer eftertraktade centrumfastigheter får den högsta höjningen.

 I Finspång följer de nya hyrorna hos Bovista, K/S Sweden Real Estate och Limhamnshus samma utveckling som det kommunägda Vallonbygden, det vill säga en höjning på cirka 2,1 procent i genomsnitt. De nya hyrorna gäller preliminärt från 1 april.

Annons
Läs också Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Nu gör Liedholms hus comeback Nystartat fik samlar grannarna Nya hyror i Jämtland från 1 februari

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.