Annons

Nu gör Liedholms hus comeback

Valdemarsvik Längst upp i huset låg hans hatt, fotbollar och italienska sportmagasin kvar. Efter många års förfall gör fotbollsstjärnan Nils Liedholms gamla bostadshus comeback. 
Foto: TT / Jakob Kindesjö
Liedholmska huset rustas upp i Valdemarsvik, Till vänster Nils Liedholm i Italien inför fotbolls-VM 1958.

— Jag blir jätteglad. Det var sorgligt och trist att se hur dåligt skick det var de sista åren. Så jag är bara glad att det blir ett fint hus igen, säger sonen Carlo Liedholm.

I september förra året tog de nya ägarna Swecur fastighet över det då nedgångna sekelskifteshuset på Järnvägsgatan 8 i Valdemarsvik. I folkmun mer känt som det Liedholmska huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Gudars skymning, det hade nog stått tomt i nästan tjugo år. Det var fullt med grejer och det regnade in på tre ställen, säger Tommy Andersson på Swecur fastighet.

Tommy Andersson rustar Liedholmska huset i Valdemarsvik.

Det var här fotbollsspelaren Nils Liedholm växte upp på 1930-talet och kom att sätta både Valdemarsvik och Sverige på fotbollskartan. När de nya ägarna kom in fanns fortfarande gamla spår kvar.

— Längst upp i huset låg hans hatt, portfölj, fotbollar och tidningar. Det skänkte vi till fotbollsföreningen i stan, berättar Tommy Andersson.

Läs ocksåPlura om God vän: "Uppväxten där har präglat mitt liv"

Familjen Liedholm köpte huset 1930 när Nils var åtta år gammal och det var här han tillsammans med några andra ungar i kvarteret startade fotbollslaget Järnvägsgatans IF. Pappan gillade däremot inte sonens växande fotbollsintresse.

Annons
Till vänster: En av lägenheterna som ska renoveras. Till höger: Nils och hans syster Margaretha Liedholm som drev klädaffär i huset.

Först när Nils fyllde 21 godkände pappan att han fick skriva kontrakt för Sleipner i Norrköping. Därefter tog karriären fart med OS guld 1948 och fotbollsproffs 1949 för AC Milan i Italien, där han ingick i den legendariska trion Gre-No-Li.

— De första pengarna han tjänade som proffs löste han familjens lån på huset. Och först då erkände pappan att det kanske gick att livnära sig på fotboll. Därför hade det här huset så stor betydelse för Nils. Det var där han fick pappans erkännande, säger Göran Trysberg, vän till familjen och engagerad i Waldmarsviks IF.

Läs ocksåTornet på åkern blir en ny trea

I bottenvåningen drev hans syster Margaretha Liedholms klädaffär fram till 1995 och varje sommar kom Nils hem från Italien och hälsade på med sin familj.

— Huset hade en stor betydelse för min far. Vi brukade åka dit varje sommar från 1969 och framåt. Det fann en liten grusyta bakom huset där vi spelade fotboll och sjöng. Jag har många fina minnen därifrån, säger sonen Carlo Liedholm.

Hieri Chavez renoverar fönstren på Liedholmska huset, som beräknas stå färdigt efter sommaren.

En tid efter att Nils gått bort såldes huset 2011 och som varit i familjens ägo i närmare 80 år.

Annons

— Det var för stort för mig och var i så dåligt skick. Det krävdes en stor investering, jag kom dit en–två veckor på sommaren, det skulle inte fungera, säger Carlo Liedholm.

Nu genomgår byggnaden en omfattande och varsam renovering där många äldre detaljer bevaras. De nya ägarnas plan är att göra sex hyreslägenheter i huset. Målet är att det ska stå klart till hösten.

Efter att ha stått tomt i många år ska Liedholmska huset åter bli bostäder.

— Det ska bli ett hus anpassat för äldre, plus 65 har vi siktat in oss på. Det blir hiss och tillgänglighetsanpassat med stora toaletter, säger Tommy Andersson.

Fakta: Liedholmska huset

Adress: Järnvägsgatan 8, Valdemarsvik
Uppförd: 1906–1908
Arkitekt: Okänd
Våningar: 3
Lägenheter: troligen 8-9 lägenheter ursprungligen. Vid renoveringen skapas sex lägenheter: 4 st treor och 2 st ettor, anpassade för äldre.
Ägare: Swecur fastigheter
Historik: Från 1930 till 2011 ägt av familjen Liedholm. I huset växte fotbollsproffset Nils Liedholm upp och bildade juniorlaget Järnvägsgatans IF. Fram till 1995 drev Margaretha Liedholm klädaffär i butikslokalen på bottenvåningen.

Läs också Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad Så höjs hyrorna i Valdemarsvik De vill bygga nytt i Valdemarsvik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.