HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

Landskrona Var kvinnan vårdslös när hon lämnade ett fönstret på glänt som råkade blåsa sönder? Ja, menar hyresvärden. Nej, menar kvinnan och backas upp av Hyresgästföreningen.
Foto: Petra Martinsson
En kvinnan som lämnade sitt fönster på glänt har nu blivit en rättsligt historia i tingsrätten. Fönstret på bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kvinnan, som bodde i Landskrona, satte fönstret på glänt och gick hemifrån. När hon kom hem låg det på backen på innergården. Värden vill att hon betalar ett nytt fönster men det vill inte hon och betalar inte faktura hon fått.

Senare blev hon stämd vid Lunds tingsrätt på 16 000 kronor. Hon tycker fortfarande inte att hon är skyldig att betala och det tycker inte heller Hyresgästföreningen som backar upp som ombud.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Värden skriver i stämningsansökan att det var mycket blåsigt den där dagen i april förra året. När kvinnan lämnade lägenheten lät hon fönstret i vardagsrummet stå öppet och någon gång på dagen blåste det upp. Fönstret rycktes loss och trillade ner på innegården. Att köpa ett nyss fönster kostade enligt fakturan över 10 000 kronor för fönsterbågen och cirka 6 000 kronor för glaset.

Hyresgästen, via Hyresgästföreningen, menar att hon hade ställt fönstret i vädringsläge och att det bara var öppet 5 millimeter. Det var inte blåsigt när hon lämnade lägenheter och hon kunde inte förutse att det skulle bli det.

Annons
Tobias Gradén.

– Vår inställning är att hon inte har orsakat skadan i juridisk mening. Då måste det finnas ett uppsåt eller att man är vårdslös. I det här fallet tycker vi inget av detta finns, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Enligt honom kommer de vid förhandlingen att visa vädermätningar som visar att det rådde ”måttlig vind” vid tidpunkten.

Om tingsrätten ändå kommer fram till att kvinnan ska betala för fönstret anser Tobias Gradén att hon i vart fall inte ska betala hela beloppet. Praxis är att dra av för saker som ålder och bruk.

Annons

Ärendet är uppsatt till förhandling i oktober.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Familjebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral” Kritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsare Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.