Annons

Länsstyrelsen larmar om bostadsbrist i Halland

Nyheter Trots stor nyproduktion av lägenheter råder det alltjämt bostadsbrist i Halland, visar en ny rapport från länsstyrelsen. Störst är bristen på mindre hyresrätter.​
Länsstyrelsen i Halland har tillsammans med Boverket låtit länets kommuner svara på en enkät om bostadsmarknaden på den egna orten. Fem av sex kommuner i länet uppger att det råder brist på bostäder.
– Den främsta orsaken till bostadsbristen är att vi de senaste åren haft en väldigt kraftig inflyttning till länet, samtidigt som det byggts väldigt lite lägenheter, säger Thor Johansson, länsbostadsdirektör i Halland.
– Sedan 1970 har befolkningen ökat med 44 procent i Halland. Motsvarande siffra för hela Sverige är 13 procent, säger han.
 
De kommunala bostadsbolagen i Halland förvaltar omkring 20 000 lägenheter. Vid årsskiftet var blott 26 av dem lediga för uthyrning, en halvering jämfört med samma period förra året. Och situationen är inte bättre hos de privata värdarna.
– Det handlar om ett mycket litet antal lägenheter som är lediga hos de privata fastighetsägarna. Längs med kusten finns det ingenting överhuvudtaget, säger Thor Johansson.
Det är främst mindre, billiga hyresrätter som saknas. En boendeform som inte minst är populär i Halmstad, där högskolan expanderat de senaste åren.
– Värst är det faktiskt i Kungsbacka, på grund av närheten till Göteborg. Där råder det brist på alla typer av lägenheter, säger Thor Johansson.
 
Undantaget bland Hallands kommuner är Hylte, ett samhälle med drygt 10 400 invånare. Där rapporteras till skillnad från övriga kommuner i länet om ett överskott på lägenheter.
I år beräknas 1 480 lägenheter påbörjas i Halland för att nästa år stiga till 1 635 stycken.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.