Legionellafall i Hofors
Legionellabakterier finns naturligt i vår miljö men smittar vid inandning. I fjol blev tio personer i Gävleborgs län sjuka av legionellabakterier. Många av dem smittades utomlands.
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på Gävle sjukhus berättar att det bara är genom lungorna människor smittas av legionellbakterier.
– Vi kan dricka smittat vatten och vi kan tvätta oss i det men kommer det ned i lungorna i samband med dusch, besök på spa eller i ångbastu till exempel, så finns risken att man via vattendropparna i luften, aerosoler, får ned bakterierna i lungorna och då kan man bli allvarligt sjuk.
De sjukdomar man drabbas av är legionärssjukan som är en svårartad lunginflammation som kan tvinga den sjuke till vård i respirator och pontiacfeber som ger hög feber, frossa och värk i kroppen men som är en lindrigare sjukdom
Signar Mäkitalo tipsar om hur man själv kan undvika att smittas på hotell eller när man kommer hem efter en längre resa.
– Skruva på duschen och lägg munstycket i avloppet ett par minuter. Då hinner vattentemperaturen stiga så att bakterierna dör och spolas bort. Så gör jag alltid när jag kommer till ett hotellrum eftersom jag inte vet när det spolades vatten i duschslangen senast.
Det har i lokala media även rapporterats om ett legionellafall hos en hyresgäst hos Gavlegårdarna i Sätra i Gävle men det är inget konstaterat fall av legionellasmitta, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Det fallet rör sig om en annan typ av lunginflammation.
Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.
Källa:Smittskyddsinstitutet.