HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Legionellafall i Hofors

Hofors ​En hyresgäst hos Hoforshus vårdas på Gävle sjukhus efter att ha smittats av legionellabakterier. Troligen har hyresgästen smittats i sin bostad på Hantverkargatan 26. Hoforshus uppmanar nu hyresgästerna i fastigheten att se till att duschvattnet blir riktigt varmt innan de duschar.

​Legionellabakterier finns naturligt i vår miljö men smittar vid inandning. I fjol blev tio personer i Gävleborgs län sjuka av legionellabakterier. Många av dem smittades utomlands.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på Gävle sjukhus berättar att det bara är genom lungorna människor smittas av legionellbakterier.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

– Vi kan dricka smittat vatten och vi kan tvätta oss i det men kommer det ned i lungorna i samband med dusch, besök på spa eller i ångbastu till exempel, så finns risken att man via vattendropparna i luften, aerosoler, får ned bakterierna i lungorna och då kan man bli allvarligt sjuk.

De sjukdomar man drabbas av är legionärssjukan som är en svårartad lunginflammation som kan tvinga den sjuke till vård i respirator och pontiacfeber som ger hög feber, frossa och värk i kroppen men som är en lindrigare sjukdom 

Signar Mäkitalo tipsar om hur man själv kan undvika att smittas på hotell eller när man kommer hem efter en längre resa.

Läs ocksåCannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

– Skruva på duschen och lägg munstycket i avloppet ett par minuter. Då hinner vattentemperaturen stiga så att bakterierna dör och spolas bort. Så gör jag alltid när jag kommer till ett hotellrum eftersom jag inte vet när det spolades vatten i duschslangen senast.

Det har i lokala media även rapporterats om ett legionellafall hos en hyresgäst hos Gavlegårdarna i Sätra i Gävle men det är inget konstaterat fall av legionellasmitta, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Det fallet rör sig om en annan typ av lunginflammation.

Fakta: Legionella

Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.

Källa:Smittskyddsinstitutet.

Läs också Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande” Parkeringsavgifter upprör Gavlegårdarnas hyresgäster Nu är tvisten avgjord – Gavlegårdarna missnöjda med årets hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.