Annons

”Lekplatserna är för dåliga”

Nyheter Var tredje förälder är missnöjd med barnens lekmöjligheter, visar Hem & Hyras undersökning. Sämst är situationen hos de privata hyresvärdarna.​
Antalet lekplatser i Sverige har minskat de senaste åren. I vissa kommuner har antalet mer än halverats, enligt en rapport från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. 
Anledningen är ekonomisk. Under 1990-talet hade kommunerna helt enkelt inte råd att underhålla alla lekplatser.
Hem & Hyras undersökning bekräftar bilden. Var tredje förälder är missnöjd med de lekmöjligheter som finns i bostadsområdet.
 
 Störst är missnöjet hos de hyresgäster som hyr sin bostad av en privat hyresvärd, visar undersökningen.
 
 Lekar.jpgNär barn leker har de inte bara roligt. Leken är dessutom viktig för att de ska utvecklas fysiskt, psykiskt, emotionellt och socialt. Leken anses vara så viktig för barnen att deras rätt till lek är inskriven i FN:s barnkonvention som Sverige skrev under 1990.
Nic Nilsson jobbar som sekreterare på föreningen IPA, en världsomspännande organisation som arbetar för barnens rätt till lek. Han tycker att lekmöjligheterna i Sverige är dåliga och att fastighetsägare borde ta större hänsyn till barnens behov.
– Det var samhället bättre på förr i tiden. Husen som byggdes under miljonprogrammet har troligtvis världens bästa lekstandard, säger Nic Nilsson.
 
Vilka är riskerna om barnen inte ges möjlighet att leka?
– Titta på upploppen i London. Det må vara hårdraget, men det är den yttersta konsekvensen om man inte tar barnens behov på allvar.
Hyresvärden har ingen skyldighet att bygga en lekplats på gården. Vill du ha bättre lekmöjligheter kan du gå ihop med några grannar och prata med värden, tipsar Annelie Robertsson, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen i Karlskrona.
Bostadsbolagen är ofta lyhörda för hyresgästernas önskemål, förklarar hon.
– En komplett lekplats är visserligen inte billig, men en enkel sandlåda kostar inte mycket för värden att bygga, säger Annelie Robertsson som menar att chanserna till en lekplats ökar om hyresgästerna förklarar att de är villiga att ta ett eget ansvar för skötseln.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Här fixade barnen sin egen lekplats Bygglekplatsen – tillbaka för att stanna Sandlådor lockar minst av allt i lekparken Frölunda nytt mål för leklystna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.