Annons

Bygglekplatsen – tillbaka för att stanna

Göteborg I Biskopsgården ligger Göteborgs enda bygglekplats. Här kan barnen snickra och måla vad de vill med hjälp av fritidsledare och lokala ungdomar.
Foto: Linn Bergbrant
, , , ,

Det röda lilla huset ligger lite oväntat i sluttningen mellan Badvädersgatan och Långströmsgatan. Vimplar är uppspända mellan träden och containrar, en bajamaja och flera märkliga träkonstruktioner står utspridda i trädgården.

Barn och vuxna borrar, sågar och hamrar. Hana Abbas sandpapprar hörnen på en masonitskiva.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tänkte göra ett bord, men det fanns inga ben så nu gör jag en tavla istället, säger hon.

Strax intill håller Adrian Nogueira, 3,5 år, på att måla och bygga en båt. Mamma Marina de Lima Nogueira ser till så att han inte välter ut färgen.

– Han får försöka själv först, jag hjälper bara till när det behövs. Det är det som är bäst här, barnen får helt fria händer att bygga. Fantasin kommer fram, säger hon.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Att barnen ska vara kreativa har varit själva grundtanken ända sedan de första bygglekarna uppstod i Danmark på 1940-talet. Efter kriget spred sig fenomenet till Sverige och blev populärt i många städer.

Med tiden höjdes dock säkerhetskraven på lekplatser, samtidigt som det skars ner på personalen. Kombinationen gjorde att de flesta bygglekar försvann på 1980-talet.

Annons

Nu är bygglekarna tillbaka. I Stockholm har flera stycken öppnats det senaste decenniet och för tre år sedan fick även Göteborg en bygglekplats igen, placerad i Biskopsgården.        

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Marie- Louise ”Mallan” Bergström är fritidassistent och basar på bygget.

– I början var det någon förälder som sade ”Jaha, det här stället blir väl bara kvar tills någon sågar sig i fingret”, men vi har faktiskt inte haft några olyckor. Fast det går förstås åt lite plåster ibland, säger hon.

I en del av staden där många bor i lägenhet och har ont om möjligheter att snickra erbjuder ”Mallan” och hennes kollegor en komplett slöjdverkstad att gå loss i.

– Det finns inte en unge som inte gillar att såga och hamra. Många  vuxna som kommer med har inte heller så stor vana att hantera verktyg, säger hon.

Bygglekplatsen är öppen från 9 maj till 25 september. Tre fritidsassistenter och sex timanställda lokala ungdomar arbetar på platsen enligt ett roterande schema. Mest kommer barn från närområdet. Men tack vare Facebook och kommunens digitala kalendarium hittar även fler och fler långväga besökare fram.

Annons

– Förra veckan kom en pappa med barn från Borås. Även fler och fler förskolor och skolor hittar hit, säger ”Mallan” Bergström.

Och snart får ännu fler barn och vuxna möjlighet att hamra sig på tummen. Efter att ha funnits på prov i två år ska bygglekplatsen nu bli permanent, med verksamhet året runt.

LÄS MER:
Bygglekplatsen på Facebook

Fakta: Utflyktslekplatser i Göteborg

I Göteborg finns flera utflyktslekplatser. Det är speciellt påkostade lekplatser, i flera fall även bemannade med personal.

*Plikta, Slottsskogen. Vid Naturhistoriska museet. Bemannad parklek i anslutning till lekplatsen.

*Positivparken, Frölunda. Lekplats med musik- och bondgårdstema, belägen vid kulturhuset.

*Angeredsparken. I parken bakom Angereds Centrum. Stor lekplats med cirkustema.

*Hisingsparken, Tuve. Två stora lekplatser, förbundna med en ”äventyrspromenad”. Den ena lekplatsen har bondgårdstema, den andra frukttema. I närheten ligger även Kättilsröds 4H-gård.

Dessutom finns liknande lekplatser i flera kranskommuner. Exempelvis invigdes en ny lekplats med bävertema i Partille Centrum sommaren 2016.

Läs också Kattoaletten blev en ny picknickplats I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar 15 miljoner till nya lekplatser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.