Annons

Lena får staden att grönska

Södermalm Hon började plantera i tvättkar och fortsätter med en stadsodlarfestival i Fatbursparken i sommar. Lena Israelsson tycker det är hög tid för hyresgäster börja bruka sin gård.
Återbruk. Gamla mjölkkartonger är perfekta för plantor. I författaren Lena Israelssons soliga köksfönster trivs tomater och chili.

Odling smittar. Och man slutar inte ha gröna fingrar för att man blir stadsbo. Lena Israelsson har hittat en bra kombination i sitt hyreskvarter vid Zinkensdamm.

– Vi betraktar den här gården som vår villaträdgård. Snacka om närodlat!

Läs ocksåSkördetider för Gottsundabarn: "Det är roligt att se hur det växer"En odling med rader av kålblad, täckta av en markväv. Längst bort i bilden springer några barn över fältet. Himlen är klarblå med lätta moln.

Den kringbyggda innergården i kvarteret Piskan på Södermalm grönskar av fruktträd, bärbuskar och blommande krukor. I ena änden finns hönshuset, där det bjuds ”hönsfika” varje söndag. Gården blir en naturlig samlingsplats.

– Det är som gamla tiders brunn, där tjattrade man. Gården används till allt, här sitter ungarna och pluggar, man fikar och umgås.

Annons

Här finns plommon och äppelträd, päron och körsbär, krusbär och vinbär. Rabatter med smultron och chili och kryddtunnor där vem som helst kan ta för sig.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Vi betalar hyra för gården också. Här kan hyresgästföreningen verkligen engagera sig och ställa krav. Då når man också andra än dem som har problem med lägenheten.

I sommar visar de upp gården i evenemanget Tusen trädgårdar och deltar i den första stadsodlarfestivalen i Fatburs­parken. Där ska de bland annat sälja kompostmask, som nu som bäst håller på att föröka sig.

När Lena flyttade hit 1978 var husen omoderna och hotades av rivning. Hyresgästerna räddade kvarteret, kämpade tillsammans genom ombyggnaden och fick Svenska Bostäder med sig att göra om gården.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det började med att vi hittade gamla tvättkar av ek i källaren. Sedan hämtade vi växter där vi hittade dem, bland annat dagliljor vid Södra station. Vi ville inte ha så mycket lekredskap, de tar bara plats. När vuxna trivs och är ute då trivs också barnen, säger Lena och fortsätter.

– Vi insåg tidigt att vi ville ha fruktträd. Det är underbart, man ser folk plocka och det kommer fler och slutar inte sällan med att det blir kalas på äppelkaka.

Läs också Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark Stadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.