Annons

Livet som blir över hamnar i en kartong

Jönköping Vi befinner oss i en av de stora lagerbyggnaderna i Jönköping. Skum belysning. Containrar staplade på varandra. Här finns rester av människors liv. De vräktas.
Foto: Anna Hållams
, ,

Reglerna för hur bohag till vräkta hyresgäster ska tas om hand är strikta. Det som kronofogden inte bedömer kan säljas ska magasineras. I tre månader.

Under den tiden har man rätt att hämta sina tillhörigheter, vilket sker sällan. Då hamnar det som omhändertagits på tippen. Men ibland kommer folk för att hämta. Precis som just nu sker ute på gården. Två personer lastar ut möbler ur en container till en blå skåpbil.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vi är hos June Express på gamla flygfältet i Jönköping. Flyttföretaget har avtal med Kronofogden i Kalmar och Jönköpings län, samt från i höst också i Östergötland. Magasinering sker också i Linköping, Kalmar och Västervik.

Företagets vd Lars Lundahl visar oss runt.

– Vi får se allt. Ibland kommer vi in i kök där köttbitar ligger kvar på tallrikarna, säger han.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Allt ska noga förtecknas men mycket är skräp.

– Men vi försöker vara litet mänskliga. Innan vi åker i väg med det som inte hämtas ut lägger vi mer personliga tillhörigheter som pass och fotoalbum i en ”personlig låda”. Det kan hända att någon vaknar upp efter några år ur en tioårsfylla och vill komma hit – men det är väldigt sällan.

Annons

Ibland blir hämtningarna dramatiska.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– En gång satt en vräkt person med dubbelpipig hagelbössa i knät. Vi backade direkt och kallade på polis.

Leif Svensson, som arbetat länge på June Express, berättar om en annan händelse.

– Jag och en kollega skulle tömma en lägenhet. Plötsligt började det ringla runt hans hand. Det var en orm från ett terrarium!

Vi får också höra historier om hur de hittat handgranater, knivar och kanyler.

– Men det händer också att vi tar hand om bohag från bättre bemedlade, lägger Lars Lundahl till.

Annons

– Det är människor som oftare hämtar tillbaka sina saker.

I fjol var det knappt 200 vräkta bohag som magasinerades i de tre länen. Någon tydlig trend kan varken Lars Lundahl eller Leif Svensson se. Det handlar om hur kronofogdens policy ändrats under årens lopp. Och om konjunkturen. Många tomma lägenheter kan leda till färre vräkningar, men en sämre ekonomi å andra sidan till fler.

I rummet intill containerlagret förvaras mest trälårar. Också de staplade på varandra. Alla är märkta på samma sätt. Datum när tillhörigheterna togs om hand, namn på den vräkte och KFM – Kronofogdemyndigheten.

Totalt har man en yta på 2 500 kvadratmeter i Jönköping. Det går åt. Större ägodelar kommer in ibland, så som bilar, båtar och motorcyklar.

I ett hörn på June Express gård – dold bakom en hög med lastpallar – står en BMW, en cabb, som sedan länge passerat bästföredatum. Juridiskt trubbel har gjort att den inte kunnat säljas – vem som nu skulle vilja köpa skrothögen. Alltså har den blivit kvar. Långt efter att tremånadersgränsen passerats.

Fakta: Vid vräkning

Om den som ska vräkas inte flyttar självmant ska kronofogden enligt lag ordna transport och plats att förvara ägodelarna på.
Kronofogden gör en utmätning som ska täcka kostnader för bland annat transport, magasinering och skulder.
Resten av godset, med undantag för sopor, ska magasineras. Personliga saker så som pass och foton förvaras i en separat låda.     Källa: Kronofogden

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.