Annons

Livh blir nytt bostadsborgarråd

Stockholm Vänsterpartiet får huvudansvar för bostadsfrågor i Stockholm de närmaste fyra åren. Nya Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh, vill slopa inkomstkravet när man hyr en lägenhet.
Foto: Claes Amrén
Ann-Margarethe Livh, V, från Rinkeby, blir nytt bostads- och demokratiborgarråd.

Det blir en rejäl kursändring i stadshuset med Ann-Margarethe Livh som nytt borgarråd. Hon blir ansvarig för stadens bostadsbolag, ytterstaden, demokratifrågor och Bostadsförmedlingen som samlas i den nyinrättade Bostads- och demokratiroteln. Samtidigt blir Roger Mogert, (S), Stadsbyggnadsborgarråd, med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Ann-Margarethe Livh vill börja med att se över vilka krav som ställs för att en hyresgäst ska bli godkänd av de tre bostadsbolagen, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. I dag kan inkomstkrav, hyresskulder och betalningsanmärkningar göra att du inte får en lägenhet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hon vill bland se om det går att ta bort inkomstkravet, i dag måste en hyresgäst ha en inkomst som är tre gånger så hög som hyran för att få ett hyreskontrakt. Men även utreda om det finns andra krav som är för tuffa idag.

– Dagens inkomstkrav är orimliga. Vissa kanske vill lägga mer av inkomsten av hyran och då ska väl inte en lägre inkomst stoppa dem från att hyra en lägenhet. Men vi ska utreda frågan så det inte får andra negativa konsekvenser som att vi måste ha en annan kontrollapparat, säger hon.

Hon vill även förändra regelverket så att flera kan stå på ett hyreskontrakt. På så sätt kan till exempel ungdomar hyra en lägenhet tillsammans, något som idag är möjligt hos Botkyrkabyggen, men inte hos Stockholmsbolagen.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Vi vill införa kompiskontrakt, så att till exempel fyra ungdomar kan ha råd att dela på en fyra, även om den är nyproducerad, det är inte tillåtet med dagens regler, säger hon.

Annons

En annan förändring är att de tre kommunala bostadsbolagen kommer att gå med i Sabo som de lämnade under förra mandatperioden. Om de även ska vara med i Fastighetsägarna Stockholm i framtiden vet hon inte i dagsläget.

– Fördelen med att gå med i Sabo är att vi kan använda deras kompetens när det gäller att bygga billigare lägenheter, de så kallade Kombo-husen, säger hon.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Många tvister handlar i dag om stora hyreshöjningar i samband med upprustning. Men Ann-Margarethe Livh lovar att hyresgästerna kommer att få mer att säga till om i fortsättningen.

– Vi ska börja med att se över aktuella upprustningsprojekt och se till att hyresgästerna får vara med och ha inflytande från början, vilket de inte alltid har i dag. Upprustningen ska ske på hyresgästernas villkor. I dag flyttar folk för att de är rädda för höjningar i samband med upprustning och så ska de inte inte vara, säger hon.

Kommer hyresgästerna att få välja mellan olika upprustningsnivåer när det ska renoveras?

Annons

– Vi kommer att göra en besiktning av fastigheterna när det ska renoveras och se vad som verkligen behöver göras i husen. Vi kanske måste byta vissa saker för att det är dåligt och då ska det så klart ske, men målet är erbjuda olika alternativ som kostar olika mycket, säger hon.

Vad vill ni göra i ytterstaden?

– Vi måste se till att alla centrum och stadsdelar har bra offentlig service och det har de inte i dag, säger hon.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.