Annons

Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: ”Kostnadskris”

Nyheter Elstöd till villaägarna. Kraftiga höjningar av månadsavgiften för hyresgästerna. Orättvist, anser Hyresgästföreningen som vill att en statlig fond skapas för att hjälpa hyresgäster som vänder på slantarna. Men förslaget får kalla handen av bostadsministern.
Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.
Foto: Hyresgästföreningen/Ninni Andersson
Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Årets hyreshöjningar på 4,12 procent var historiskt höga. Hittills under 2000-talet har de som högst legat på tre procent och enligt förhandlarna kan höjningarna bli ännu kraftigare nästa år.

Hem & Hyra har berättat om att höjda matpriser och hyror gör att allt fler vill byta till mindre hyresrätter för att få en lägre månadsavgift. Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, är orolig över utvecklingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här kan leda till en ytterligare trångboddhet. Vi vet att många människors små ekonomiska förutsättningar gör det tufft att klara en högre hyra idag. Då finns risken att de tränger ihop sig, vilket kan få allvarliga konsekvenser, säger hon.

Kan hamna i skuldfälla

Andra risker som Hyresgästföreningen ser när tiderna blivit hårdare är att boende kan hamna i skuldfällor eller blir vräkta, samtidigt som villaägare får elstöd. För att dämpa krisens konsekvenser för hyresgäster föreslår organisationen därför en statlig fond, som man kallar för Hyresakuten.

Genom fonden ska de hyresgäster som har svårt att betala hyran få hjälp. Så här ser förslaget ut:

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
  • Man vill dubbla inkomstgränserna för bostadsbidraget, så att fler hushåll kan få pengar.
  • Alla hushåll, inte bara unga under 29 år och barnfamiljer, ska kunna söka bostadsbidrag. Pensionärer och ensamhushåll ska till exempel kunna få hjälp.
  • Utbetalningen ska ske varje månad, så länge krisen pågår.

Till grund för förslaget har Hyresgästföreningen gjort en rapport som bland annat visar hur mycket mindre hyresgäster numera har att leva på.

Annons

– Vi har följt den ekonomiska utvecklingen för hyresgästerna under en längre tid. Nu kan man säga att nu är vi i ett exceptionellt läge. Rapporten visar att hyresgästernas köpkraft har urholkats. Och det gör ju också att vi ser ju att man behöver gå in med kortsiktiga åtgärder här, säger Marie Linder.

Borde inte hyresgästerna kunna ta ansvar för sin ekonomi själva?

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Nej, vi har ju fått en kostnadskris nu. Och eftersom samhället på annat sätt går in och kompenserar människor i det ägda boendet finns det en rimlighet att också hyresgäster nu får detta tillfälliga stöd.

Hoppas på politikerna

Riktar ni er till regeringen med förslaget?

– Ja, men vi har ju presenterat det på flera olika håll. Och jag hoppas ju att politikerna ska se att detta är nödvändigt.

Och har ni fått några svar från regeringen?

Annons

– Nej, det har vi inte fått hittills. Men vår avsikt är att fortsätta träffa politiker och berätta om vårt förslag.

När Hem & Hyra hör av sig till bostadsminister Andreas Carlson (KD) väljer han att kommentera Hyresgästföreningens förslag via mejl. Han ger inga löften om någon fond, utan framhåller i stället arbetet man redan gjort för att ge extra stöd till familjer.

Förlängt bidrag

Carlson skriver bland annat: ”Jag har tagit del av förslaget. Sverige befinner sig i ett mycket tufft ekonomiskt läge och många hushåll har fått ökade levnadsomkostnader. Under den tuffa tid som varit sedan regeringen tillträdde har fokus varit att dämpa effekten för hushållen. För att skydda barnfamiljer med låga inkomster mot de kraftiga prisuppgångarna har regeringen förlängt det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 30 juni 2023. Tilläggsbidraget föreslås höjas från och med den 1 juli 2023, så att det maximala beloppet går från 1 325 kronor till 2 100 kronor. Det här är viktigt för alla barn i de cirka 110 000 familjer som i dag får bostadsbidrag. ”

Andreas Carlson poängterar att socialtjänsten kan ge bistånd för hyra och hyresskulder. ”Om en hyresskuld betalas inom tre veckor återvinns hyresrätten. Kommunernas socialtjänst behöver därför agera snabbt och tydligt när en barnfamilj riskerar att bli uppsagd från sin bostad”, skriver han.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.