Annons

Ljudlig konst i Ryd i Linköping

Linköping ​Under helgen finns konst att lyssna på runt om i stadsdelen Ryd i Linköping. Förskolebarn har, tillsammans med en konstnär, ljudsatt sina favoritplatser i området.

​På torsdagen var det invigning av den annorlunda konstutställningen, med tal av kommunens barn- och ungdomschef Lars Rejdell och högtidlig fanfar. Sedan var det dags för de många församlade att gå runt och titta, och framför allt lyssna, på konstverken.

Allt började på förskolan Kakburken, där två anställda kom på idén att göra ett konstprojekt tillsammans med barnen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ville föra ut konsten från innerstaden till ett område där det bor många människor, säger Sofia Hedin, en av initiativtagarna.

Så småningom växte projektet och ytterligare fyra förskolor i Ryd blev involverade. Sponsorer ställde upp med bidrag. De sammanlagt 300 barnen fick berätta vilka platser som de är mest stolta över i området. Det är dessa platser som har förärats med konstverk, som barnen har skapat tillsammans med ljudkonstnären Rickard Daun.

Linköping har sedan flera år en ljuspromenad vintertid, men nu har Ryd fått en ljudpromenad, med nio olika skapelser. Två av dessa finns i bostadsområdets aktivitetspark. Det ena kallas ”Du har fina rosa öron”.

Annons
Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Det är en bekräftelsedusch, där man blir duschad av komplimanger, säger Sofia Hedin.

Konstverket ser ut som en vanlig dusch, men det kommer inget vatten ur den. I stället läser en röst upp olika positiva påståenden.

En bit därifrån, på en liten kulle, finns färgglada bollar att rulla uppför och nerför backen samtidigt som man hör hur roligt barnen brukar ha på kullen på vintern. Ljudet som kommer ur högtalaren spelades in under vinterns pulkaåkning.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

– Jag tycker att det här är jättebra gjort, men det är tråkigt att det bara ska vara kvar några dagar, säger Lara Rahimi, som bor i Ryd.

Annons

Den ljudliga konstutställningen varar bara till på söndag, den 22 maj. Anledningen är att man inte kan disponera den dyra utrustningen som används längre än så.

Hyresgästen Shamiran Malke tycker också att det är synd att utställningen tas bort så snart. Hon tycker att den livar upp hela området.

– Här finns ingenting att göra för barn. Det behövs mer sånt här, tycker hon.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.