Annons

Lokalpolitiker: ”Det är rent bedrövligt”

Västra Götaland Hyresgäster i BohusÄlvsborg-Skaraborg lägger mer än hälften av sin inkomst på hyran. Det visar Hyresgästföreningens rapport. Men lokalpolitikerna menar att de inte kan påverka – även om siffrorna är upprörande.

Götene och Munkedal är två kommuner som sticker ut i Hyresgästföreningens rapport om hur mycket en person med en medianinkomst i kommunen lägger på hyra.

I Munkedal, som toppar listan, går 63 procent av inkomsten till hyran. I Götene, som ligger på andra plats på listan, är siffran 60 procent. Båda siffrorna gäller för nyproducerade tvåor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunstyrelsens ordförande i Munkedal, Åsa Karlsson (S), tycker att frågan måste hanteras av riksdagspolitikerna. Hon är kritisk till hur ränteavdrag och ROT-avdrag bara gynnar villaägare.

– Att det finns människor som lägger så här mycket på sitt boende, det är rent bedrövligt. Det är en stor orättvisa i att hyresgäster dubbelbeskattas på det här viset. Det är också något vi motionerar om på nästa partikongress.

Annons

Men hon är också kritisk till undersökningen och frågar sig hur mycket siffrorna speglar verkligheten.
– Det här är en medianinkomst för en fiktiv person och en uträkning på vad den personen skulle behöva betala om den hyrde just en nyproducerad tvåa. Jag vet att hyrorna är dyrare i vårt nybyggda hus. Men jag vet också att det inte bor några ungdomar med låga löner där.

Läs också"Orimligt stor del av inkomsten går till hyra"

Men är det inte ett problem, att ungdomar inte kan bo i de nya lägenheterna ni byggt?
– Man måste göra en boendekarriär i livet. Så är det. Vi har på det stora hela ett äldre bestånd i Munkedal och det finns tvåor som kostar 3 500 kronor, säger Åsa Karlsson.

Hon är dessutom övertygad om att huvudförklaringen till siffrorna som Hyresgästföreningen presenterar inte beror på höga hyror, utan på låga inkomster.
– Vi har en låg snittinkomst i Munkedal och i en undersökning som den här så slår det igenom. Men vi jobbar mycket med det, framför allt för att höja utbildningsnivån.

Annons

Även i Götene heter kommunstyrelsens ordförande Åsa Karlsson. Även hon är socialdemokrat och hennes tankar liknar partikamratens. Hon ser att hyresgäster missgynnas generellt, men menar att det är en fråga som inte kan hanteras lokalt.
– Det här är något som vi får föra dialog med våra partikamrater i riksdagen om. För där är frågan idag.

Läs ocksåRebecka lämnar Munkedal för billigare boende

Att påverka hyresnivåren menar hon också är svårt.
– Vi för dialog med stora privata bolag i olika frågor, men sällan kring hyressättning eftersom deras uträkning grundar sig på egna siffror. När det gäller det egna bostadsbolaget försöker vi som kommun stötta, men där finns begränsningar eftersom vi inte får gynna dem enligt lagen om hur allmännyttiga bostadsbolag ska skötas.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.