HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rebecka lämnar Munkedal för billigare boende

Munkedal För nyseparerade Rebecka är en nybyggd lägenhet i Munkedal inget alternativ. Trots fast jobb i hemtjänsten skulle hon inte ha råd med en tvårummare.
Foto: Karin Gistedt
Rebecka Solberg Rodling har hittat en billigare lägenhet i Brastad. ”En nybyggd lägenhet har jag absolut inte råd med”, säger hon.

Rebecka Solberg Rodling har bott i en nybyggd trerummare i centrala Munkedal tillsammans med sin make. Men när de nu går skilda vägar blir det ett annat boende för Rebecka.

− Jag skulle absolut inte kunna bo kvar i en trerummare, säger Rebecka. Den kostar drygt 8 500 kronor i månaden. Jag får ut mellan 15 000 och 16 000 i månaden, så det hade inte funkat, säger hon.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Och hon tycker inte heller att en tvårummare för drygt 6 000 per månad hade fungerat.

− Nej, det är för mycket, säger hon.

Annons

Hyresgästföreningens granskning visar att i Munkedal får en person med en medianinkomst lägga 63 procent av sin nettoinkomst på en nyproducerad tvåa. Och även om Rebecka skulle ha kvar mer än halva sin nettolön tycker hon det är alldeles för mycket att lägga på sin hyra.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

− Nu har jag haft tur att hitta en tvårummare i Brastad som kostar 4 500 kronor i månaden, hos en privat värd. Det tycker jag är mer rimligt, säger hon.

Hem & Hyra har talat med flera Munkedalsbor som inte är förvånade över att orten hamnar högt upp på listan över hur mycket man får lägga på sin hyra. Ett pensionerat par berättar att de funderat på att sälja sin villa på landsbygden utanför tätorten och flytta in till centrum.

− Men när man ser hur mycket det kostar i jämförelse med vad vi betalar för huset, då drar man sig i det längsta. Vi skulle väl inte ha råd med mer än en liten tvåa, säger de. Man får ju förstå dem som tycker att det är orättvist att man bor billigare i ett stort eget hus, än i en liten hyreslägenhet, säger de.

Annons
Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

En ung, ensamstående mamma med ett barn berättar att utan bostadsbidrag skulle hon aldrig ha råd att bo i en tvåa hos det kommunala bostadsbolaget Munkbo.

− Ändå handlar det inte om lyx, säger hon. Det är lite konstigt att det är så dyrt att bo i en liten ort som Munkedal, hos ett kommunalt bolag.

Läs också Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Få skyddsrum i nya stadsdelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.