Annons

Luz Amalia en av få garanter för mångfald under stämman

Halland Nära var fjärde västsvensk har rötter utomlands. Det syns inte i gruppen som representerar region västra Sverige vid Hyresgästföreningens stämma nästa vecka.

Vartannat år möts Hyresgästföreningens högsta beslutande organ, förbundsstämman. Nästa vecka är det dags igen, i Visby.

Hyresgästföreningen i region västra Sverige skickar nitton ombud. De representerar en region där 23 procent av invånarna har utländsk bakgrund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men bara knappt 16 procent av de västsvenska ombuden delar samma erfarenhet. En är född i Norge, två utanför Europa. Varbergsbon Luz Amalia Escobar kom till Sverige från Chile för 30 år sedan och är sedan dess engagerad i Hyresgästföreningen. Att finna sig till rätta i organisationen var inte lätt, minns hon.

– Första gången jag var på kongress fattade jag ingenting. Jag ångrade mig, tänkte ”vad gör jag här?”.

Annons

Men Luz Amalia Escobar gav sig inte. Hon ställde frågor, och har sedan dess kämpat för ett enklare språkbruk som kan välkomna fler hyresgäster.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Här i Varberg är många medlemmar invandrare. Vi vill ha dem i styrelserna men de vågar inte, konstaterar hon.

Regionordförande Bengt Svensson hade gärna sett en större mångfald på stämman, liksom i lokala hyresgästföreningar. Annars kan folk uppleva att de stängs ute, befarar han.

– Jag ser en jättepotential i att få med de här människorna. Många tror ju att vi hyr ut lägenheter eller är en myndighet. Vi behöver fler flerspråkiga personer som kan föra ut vårt budskap, säger han.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Trots den låga andelen ombud med utländsk bakgrund är region västra Sverige långt ifrån sämst i klassen, visar Hem & Hyras granskning. Region Stockholm skickar exempelvis en stämmodelegation där endast nio procent av ombuden har rötter utomlands.

Region Södra Skåne, som bland annat omfattar Malmö, har inte ett enda ombud med utländsk bakgrund. Detsamma gäller samtliga västra Sveriges grannregioner, bland annat BohusÄlvsborg-Skaraborg. Läs mer om det här.

Fakta: Svensk och utländsk bakgrund

Personer anses ha svensk bakgrund om de själva är födda i Sverige och har minst en svenskfödd förälder.
Personer med utländsk bakgrund är antingen själva födda utomlands, eller födda i Sverige med två föräldrar som båda är födda utomlands.
Ungefär 21 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Fakta: Västra Sveriges ombud

Hyresgästföreningens region i västra Sverige skickar 19 ombud till förbundsstämman.
Åtta är kvinnor, elva är män.
Medelåldern är 54 år.
Tre av ombuden är födda utomlands: i Chile, Bolivia och Norge.
Totalt samlas 150 ombud från hela landet på stämman i Visby den 13–15 juni.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.