Annons

M-toppen hoppas på ombildningar i centrala Göteborg

Göteborg Det är bra om kommunala hyresrätter ombildas i Haga och Majorna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Enligt honom tvingas människor idag flytta ifrån dessa områden för att det inte finns tillräckligt med bostadsrätter där. ”Det är ett faktum”.
Axel Josefson från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: Paul Björkman
Axel Josefson (M).

Arbetet med ombildningar ska öka överallt i Göteborg där hyresrätten dominerar. Det uppdraget gav kommunfullmäktige de kommunala bostadsbolagen i ett omstritt beslut i oktober 2021.

”Ensidiga upplåtelseformer gynnar segregationen” är den motivering som ges i dokumentet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Diskussionen har främst handlat om socialt utsatta förortsområden med stor invandrardominans. Men som Hem & Hyra rapporterat, kommer de flesta påstötningarna om ombildning hittills från stadsdelar som Majorna, Haga, Olskroken och Guldheden. Centralt belägna områden som domineras av etniska svenskar.

Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens ordförande.

Hur viktig är integrationsfrågan i Alliansens vilja att ombilda kommunala lägenheter?

Läs ocksåHovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel

– Det finns flera skäl, men den är viktig. Vi är eniga att vi vill ha blandade upplåtelseformer. I olika skeden av livet passar olika boenden och man ska kunna flytta inom ett område, man ska inte vara tvungen att flytta därifrån för att det saknas småhus och bostadsrätter. Vi vill kunna ge göteborgarna valfrihet, det är den grundläggande anledningen till att vi öppnar upp för detta.

De flesta förfrågningarna hittills kommer från områden som Haga, Majorna, Olskroken och Guldheden. Vad tänker du om det?

– Att AB Framtiden får jobba mer proaktivt i de områden där det är svårt att komma fram. För oss är det viktigt att ombildningar sker i hela staden, inte bara i centrum.

Läs ocksåBanken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”Ingrid Uggla

På vilket sätt kan segregationen minska i Haga och Majorna om det blir fler bostadsrätter och färre hyresrätter där?

– För att få ett förstahandskontrakt i Haga idag måste du ha en lång kötid. Med fler bostadsrätter öppnar vi för att fler människor utan lång kötid kan bosätta sig där. Då blir det en mer blandad befolkning.

Annons

Vilken typ av annan befolkning tror du skulle flytta in?

– Jag vet inte vilka som flyttar in, men det skulle öka blandningen.

 Krävs det inte ett visst kapital för att köpa en bostad i de centrala stadsdelarna?

– Javisst, det krävs ett visst kapital. Men idag kan den som bor i ett visst område tvingas söka sig därifrån för att det saknas bostadsrätter. Det är viktigt att kunna äga sin bostad om man vill.

Det har skett 15 000 ombildningar sedan millennieskiftet, majoriteten i centrala stadsdelar (se faktaruta). Finns det inte redan bostadsrätter i centrala Göteborg?

– Det är klart att det finns bostadsrätter, men vi vill ha en bra balans. 50 procent hyresrätt, 50 procent äganderätt tycker vi är bra.

Är det svårt att hitta en bostadsrätt i till exempel Majorna idag?

– Ja, det tror jag.

Sedan tidigare ska de kommunala bolagen arbeta för ombildningar i socialt utsatta områden. Varför räckte inte det för Alliansen?

Annons

– Vi ser att problemet med brist på bostadsrätter finns i flera områden än så. Därför ville vi ta ett helhetsgrepp. Även om man bor i ett attraktivt område så ska man inte tvingas flytta därifrån om man vill äga sin bostad.

Tvingas människor att flytta från Haga, Majorna eller Guldheden idag av den anledningen? Vet ni att det är så?

– Det är ett faktum. Om det finns få eller inga bostadsrätter är det omöjligt att flytta till en bostadsrätt om man vill äga sin bostad.

Idag byggs det mer än på 50 år i hela Göteborg. En hel del är bostadsrätter, även i utsatta områden. Räcker inte det?

– Särskilt i utsatta områden ser vi att vi behöver få upp tempot. Vi har satt upp ett tufft mål, att alla områden ska vara borta från Polisens lista år 2025. Då är blandade boendeformer en viktig faktor. Att bygga nytt och rusta upp är nödvändigt, men vi behöver också göra ombildningar. Då kan vi få till blandningen fortare än om det enbart ska ske genom nyproduktion.

Är det viktigt för Alliansen att det snabbt sker många ombildningar i Göteborg?

– Inte generellt. Det är det i utsatta områden, där det finns problem med otrygghet och utanförskap. De områdena får inte fortsätta vara transithallar för nyanlända, där man bor några år innan man flyttar vidare. Vi vill ha en bättre blandning av göteborgare, det är en förutsättning för bättre skolor och bättre integration. Sedan ser vi att det även finns andra områden i staden med kraftig dominans av hyresrätter, men där är det inte lika angeläget med snabba förändringar.

Fakta: 15 000 ombildningar sedan millennieskiftet

I Göteborg skedde 14 956 ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt under åren 2000 – 2020.

Eftersom det samtidigt länge gick trögt med byggandet av nya hyreslägenheter i Göteborg dröjde det ända till 2020 innan man kom ikapp antalet hyresrätter som fanns år 2000.

Då hade de äldre, billigare hyresrätterna som ombildats ersatts av dyrare nyproduktion.

Majoriteten av hyresrätterna som ombildades kom från privata värdar. Endast 631 stycken, eller 4,2 procent, kom från de kommunala bostadsbolagen.

Källa: Göteborgs Fastighetskontor och hurvibor.se

Fakta: Flest ombildningar i centrum

Det finns inte siffror för ombildningar på stadsdelsnivå för hela perioden ovan.

Men mellan 2010 och 2020 såg fördelningen ut så här:

Centrala stadsdelar: (Centrum, Majorna/Linné och Örgryte/Härlanda): 70,9 procent.

Övriga stadsdelar: 29,1 procent.

Källa: Göteborgs Fastighetskontor

Läs också Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört” Nordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommentera Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.