HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många hyresgäster flyttar efter chockhöjningar på Olympia

Nyheter Hyrorna höjs med upp till 70 procent. 23 hushåll har hittills flyttat när Helsingborgshem renoverar på Olympia.

Det är 108 hyreslägenheter som har eller ska renoveras i Helsingborgshems hus på Mellersta Stenbockgatan på Olympia i Helsingborg. Lägenheterna som stod tomma när renoveringarna började får efter totalrenoveringar kraftiga hyreshöjningar med runt 40/50 procent upp till 70 procent. I andra lägenheter, där hyresgästerna bor kvar, kan de bli upp till 60 procent.

Enligt Helsingborgshem har 23 hushåll valt att flytta som en följd av renoveringarna. ”Några stycken” på grund av de högre hyrorna och annars varierar orsakerna som att hyresgästerna vill flytta till mindre lägenheter, någon har flyttat till ett vårdboende och någon annan har köpt ett nytt boende.

Läs ocksåRegeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”Johan Danielsson, hotellägenheter, hotellifiering

Är det acceptabelt att 23 hushåll flyttar?

– Med reservation för att jag inte har någon djupare analys, är det svårt att säga om 23 är en lagom siffra. Vad vi vet av erfarenhet är att många passar på att ta tag i förändringar som man längre funderat på, säger Charlotte Albertsson, marknadschef på Helsingborgshem.

När renoveringarna började hade 67 av de 108 hushållen tillsvidarekontrakt. 35 hade så kallade kortidskontakt och har sagts upp. Resterande lägenheter har allt eftersom inte hyrts ut, och stod tomma när renoveringen började.

Läs ocksåVärden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran

Hyresgästföreningen som är alltid är med och förhandlar så kallade standardhöjande renoveringar har en något kluven inställning till renoveringarna. Å ena sidan måste fastigheterna få ett lyft, å andra sidan är det inte bra att folk måste flytta.

 – Jag kan tycka att renoveringen blir orimligt dyr men tyvärr är det mycket dyrt att bygga om. Hyreshöjningarna täcker inte heller alls så mycket som den kostar. Det är en svår fråga, om det är acceptabelt eller inte, det skulle generellt behöva vara billigare att bygga om, säger Peter Olsén, förhandlare på hyresgästföreningen.

Han poängterar att Hyresgästföreningens uppgift är att i förhandling sätta de hyrorna i relation till lägenheternas nya standard. I det fall det leder till en högre höjning försöker Hyresgästföreningen sprida ut den över några år.

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

Renoveringarna började i oktober förra året och ska vara klara i oktober/november i år. Lägenheterna ligger på Mellersta Stenbocksgatan 19 och 21-27.

Enligt Helsingborgshem är alla nyrenoverade lägenheter uthyrda. Några är ännu inte färdigställda och har inte lagts ut för uthyrning.

Helle Andersen och Tomas Andersson är två hyresgäster som inte har godkänt renoveringarna och ärendet processas nu i domstol. Om det kan du läsa här: Helle och Tomas säger nej till renovering

Fakta: Så blir de nya hyrorna

Exempel:

En 4:a

Före renovering: 6 200-6 400 kronor/mån

Efter renovering: Mellan 9 000-9 200 kronor och 9 600-9 900 kronor beroende på våningsplan och om det har funnits en hyresgäst i lägenheten eller om den stått tom och totalrenoverats.

En 2:a

Före renovering: 4 200 kronor/mån 

Efter renovering: Mellan 6 600-6 800 kronor/mån och 7 200- 7 300kronor/mån

Källa: Helsingborgshem

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.