Annons

Många nya och dyra hyresrätter planeras

Nyheter Hyran för en lägenhet i Stockholms stads bostadskö har ökat med 80 procent på tio år. Men nu planeras fler nybyggen i Stockholm än på många år.

Efter många års fokus på bostadsrätter visar statistik från exploateringskontoret i Stockholm att tre av fyra bostäder som markanvisats i staden i år gäller hyresrätter.

Det är nästan en dubbelt så hög andel som för tio år sedan, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En förklaring är enligt Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm, att svenskarna fått svårare att låna pengar – vilket gör att bostadsbolagen tjänar mer på att bygga hyresbostäder.

En annan är ett hårdare tryck på politikerna att skapa hyresrätter.

Annons

– Förhoppningsvis leder det till fler hyresrätter. Trycket är gigantiskt, säger han.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Fler nya hyresrätter är dock inte lösningen för alla. De senaste tio åren har snitthyran för en lägenhet i Stockholms stads bostadskö ökat med 80 procent i innerstaden.

Orsaken är att cirka 100 000 äldre och billigare hyresrätter ombildats, för att ersättas med ungefär 20 000 nyproduktioner.

Annons

– Incitamentet att producera billiga hyresrätter är inte direkt jättestarkt, säger Terje Gunnarson till Svenska Dagbladet.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"
Fakta: Nya hyresrätter 2012-2013

Aspudden: 30
Fruängen: 102
Liljeholmen: 153
Solberga: 203
Svedmyra: 12
Björkhagen: 19
Farsta: 87
Sköndal: 43
Hässelby Gård: 84
Vinsta: 74
Tensta: 51
Rinkeby: 54
Råcksta: 77
Blackeberg: 390
Mariehäll: 342
Ulvsunda: 3
Stadshagen (Kungsholmen): 233
Östra S:t Göran (Kungsholmen): 99
Hjorthagen-Värtahamnen: 205

Källa: SvD

Södra Högalid (Södermalm): 29

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.