Annons

Många ville diskutera Krylbo

Avesta Församlingshemmet i Krylbo fylldes till brädden av engagerade människor när läget i orten diskuterades i slutet av förra veckan. Kriminalitet, missbruk, dåliga lägenheter och eftersatta vägar och grönområden är några orsaker till otryggheten och missnöjet på orten.
Foto: Lena Mattsson
Församlingshemmet fylldes till sista plats av Krylbobor när Avesta tidning bjöd in till debatt.

Mötet arrangerades av Avesta Tidning som i en artikelserie nyligen skildrat Krylbo av i dag bland annat i Krylbostäders fastigheter. Där frodas missbruk, skadedjur och mögel. Många äldre vågar inte gå ut och barnen får leka inomhus.

Någon representant från den omdiskuterade fastighetsägaren fanns inte på plats under kvällen. De som svarade på frågor om hur Krylbo kan bli en trygg och stolt stadsdel tillsammans med det stora antalet åhörare var S-kommunalrådet Lars Isacsson, moderata oppositionsrådet Johan Thomasson, kommunpolisen Thomas Nordström och Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Men Krylbostäders lägenheter fick av förklarliga skäl stort utrymme under frågestunden. Miljökontoret i Avesta har 50 pågående ärenden om dåliga förhållanden i Krylbostäders lägenheter och hos Hyresgästföreningen finns lika många klagomålsärenden.

En fråga var om inte de boende borde deponera sina hyror för att på så sätt klämma åt den försumlige hyresvärden.

Marcus Kjellin svarade:

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– När det är brister i en enskild lägenhet kan det vara en metod. Men här handlar det bristande underhållet om fönster, fasader och tak, de stora sakerna och då är inte deponerade hyror lösningen.

En annan fråga från publiken var: Fastigheterna i Krylbo som nu ägs av Krylbostäder ägdes av kommunen fram till slutet av 1990-talet, varför såldes de över huvud taget?

Annons
Moderata oppositionsrådet Johan Thomasson, S-kommunalrådet Lars Isacsson, kommunpolisen Thomas Nordström och Marcus Kjellin, Hyresgästföreningen svarade på frågor om Krylbo.

På det svarade kommunalrådet Lars Isacsson att han inte kunde uttala sig om en försäljning som gjordes under andra förutsättningar. Det var rätt att sälja då och den förste köparen var seriös men nu är problemen så stora att kommunen förhandlar om att köpa tillbaka fastigheterna, riva några av dem och sedan renovera.

Marcus Kjellin påpekade att köpesumman i sig inte kommer att vara den stora kostnaden utan att det är renoveringarna som kommer att bli den stora utgiften. Han nämnde också att Krylbostäder kallat Hyresgästföreningen till hyresförhandlingar. Han fick applåder för kommentaren till det:

– Jag kan lova er att Hyresgästföreningen inte kommer att gå med på några som helst hyreshöjningar i Krylbostäders lägenheter.

Lars Isacsson deklarerade att han inte tänkte backa från ansvaret för Krylbo men att det måste till ett fungerande samarbete med polis, fastighetsägare och Krylbobor för att det ska bli bättre:

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

– Krylbo är den viktigaste frågan för kommunen i dag. Jag lovar att ni ska få tillbaka stoltheten inom den här mandatperioden.

Marcus Kjellin lovade att Hyresgästföreningen förutom att säga nej till hyreshöjningar också ska hjälpa kommunen att styra upp förvaltningen om Krylbostäders fastigheter återigen blir kommunala. Och han påminde om att Hyresgästföreningen gärna stöttar andra ideella projekt i Krylbo.

Annons

Läs mer om Gamla Byns planer på att köpa fastigheterna i Krylbo här.

Läs om kommunens krav på Krylbostäder här.

Läs om Hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning här.

 

 

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.