Annons

Så här slipper du skränande måsar och duvor som skiter

Örebro UPPDATERAD. Glöm vajande fågelskrämmor, gummiormar och olika ljudmanicker. Det hjälper dig inte att bli av med skränande måsar och duvor som skiter. ”Det viktiga är att fastighetsägarna förebygger problemet”, säger ornitologen Lars Johansson.

Tamduvorna har i alla tider funnits i våra städer, men deras släktingar ringduvorna dök upp först på 90-talet. Ett par decennier tidigare, i början på 70-talet, hade de första skratt- och fiskmåsarna hittat in till de svenska städerna.

Eller med andra ord – fåglar har blivit ett allt större problem för fastighetsägare, hyresgäster och andra stadsbor. Och värst är det den här årstiden, nu när fåglarna häckar.
– Fåglarna söker sig till städerna av två anledningar: Här finns det mat och skydd för deras bon. Till exempel så upplever fiskmåsarna att våra hus är som höga klippor i vatten, där de kan bygga bon som är fredade från rovdjur.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det säger Lars Johansson som är kommunal skyddsjägare i Örebro och ordförande i Närkes ornitologiska förening. Han tar dock död på något som kanske har blivit lite av en myt – att fåglarna lockats in till städerna på grund av all mat som vi slänger.
– Visst, om det ligger pommes frites på marken så är det klart att fåglarna käkar det. Men den typen av mat är bara en ytterst liten del av deras föda. Fåglar äter mest insekter och mask – och det finns mycket mer mask på en gräsmatta i en park i stan än på en åker med konstgödsel, förklarar Johansson.

Måsar är det klart största problemet och på andraplats kommer duvorna.

Måsunge som sitter på ett cykelstyre.
Måsungar kan man hitta lite överallt på våren.

Aggressiva måsar och fågelskit

Både skratt- och fiskmåsar finns i stan, men det är bara de senare som bygger bon där. Att fiskmåsarna kan bli aggressiva mot människor när de häckar är ett bekymmer. Måsarnas spillning och att de låter mycket är ett annat problem.

Men fåglar tillhör stadsbilden och en mås som sitter på taket och skränar lite får man tåla. Detsamma gäller för fågelbajs som visserligen är otrevligt men som i huvudsak är ofarligt för människan.

Men när bajset växer till drivor, när måsarna attackdyker mot ditt huvud för att skydda sina bon eller sitter utanför ditt fönster och skriker så att du inte kan sova – ja, då kan läget bli ett annat.

Annons

Även om fåglarna är fredade under häckningsperioden, 1 april – 31 juli, kan man få göra något åt problemet – om det orsakar allvarlig skada. Då kan fastighetsägarna – om de inte själva vill ta hand om saken – kalla in kommunens skyddsjägare eller anlita ett saneringsbolag.

Läs ocksåFåglar skapar konflikt i Tranås

Okej att flytta fågelbon

Och som hyresgäst ska du i första hand ringa din hyresvärd för att få hjälp med fåglar som har blivit en olägenhet. Men vissa saker kan du göra själv. Som till exempel att flytta ett fågelbo på din balkong. Fast då måste du först få tillstånd av din hyresvärd – som kan överlåta jakträtten till dig.

Lars Johansson förklarar:
– Man pratar om jakträtt i sådana här sammanhang, vilket alltid är knutet till fastighetsägande. Men fastighetsägaren kan överlåta jakträtten till hyresgästen och han eller hon kan själv ta beslut om fågelproblemet ska räknas som en allvarlig skada eller inte.

Han understryker att jakträtt i det här fallet inte innebär att man får använda skjutvapen.

Läs också”Många fåglar bär på salmonella”
Konstgjorda rovfåglar och gummiormar funkar inte i det långa loppet. Däremot kan cd-skivor ha en viss effekt på fåglarna, enligt ornitologen och skyddsjägaren Lars Johansson.

Cd-skivor som dinglar på ett snöre kan ha en viss skrämseleffekt på fåglar. Och genom att sätta upp band med piggar kan man få duvor och andra fåglar att sätta sig någon annanstans än på just ditt fönsterbleck.

Fågelskrämmor funkar inte

Däremot tror Lars Johansson inte ett dugg på att konstgjorda rovfåglar, vajande fågelskrämmor, gummiormar med mera skrämmer bort fåglar. Detsamma gäller ljud- och ljussignaler.
– Allt det där kan ha effekt en begränsad tid, men i långa loppet är det meningslöst eftersom fåglar lär sig att de här grejerna inte utgör någon fara för dem, säger han.

Och om ni skyddsjägare skjuter fåglarna då?
– Det är ingen idé. Det kommer nya fåglar till platsen på en gång.

Annons

Den metod han och skyddsjägarna i Örebro kommun tillämpar i första hand är i stället att ”pricka äggen”. Det vill säga att ta hål på äggen med en nål så att det inte blir några ungar.
– Om man bara plockar bort äggen så kan fåglarna lägga nya på något annat ställe. Men om man prickar äggen och låter dem vara kvar i boet fortsätter fåglarna att ruva fram till dess att de skulle ha kläckts, och förhoppningsvis ytterligare några dagar. Då har hormonerna gått ned och vilket gör att fåglarna inte börjar ruva igen.

Men Lars Johansson understryker att fågelproblem kommer man åt i första hand genom att fastighetsägarna arbetar förebyggande.

Fågelbon på platta tak

Det kan handla om att täcka för utrymmen där fåglar gärna bygger bo – exempelvis genom att sätta nät eller huvor på skorstenar. Balkonger kan behöva nätas in om problemen är stora. Platta tak – som fåglar älskar – måste man hålla efter extra noga genom att ofta städa bort bon.

Marie Ström, jurist på Hyresgästföreningen Region Mitt, betonar också fastighetsägarnas ansvar för att arbeta förebyggande. Detta regleras i miljöbalken och handlar om åtgärder som förhindrar att människors hälsa drabbas.
– Generellt får man tåla lite fåglar. Men blir problemet stort bör man i första hand höra av sig till sin hyresvärd för att få hjälp, säger Marie Ström.

Hon tillägger att medlemmar alltid kan vända sig till Hyresgästföreningen om problemet består.
– Då kan vi inleda ett ärende som eventuellt kan resultera i någon form av åtgärd, exempelvis ett åtgärdsföreläggande.

Fönsterblecket ligger skyddat från väder och vind och var ett mycket populärt ställe för duvorna innan fastighetsägaren satte upp stålpiggar för att hålla dem borta.

Fakta: Så håller du fåglarna borta

Cd-skivor som hänger på ett snöre kan ha en viss effekt.
Band med piggar på släta ytor håller fåglarna borta. Många använder buntband men de bör då sitta så pass tätt att fåglarna inte får plats att sitta mellan dem.
Om du hittar ett fågelbo på din balkong kan du kontakta fastighetsägaren som kan överlåta sin jakträtt till dig (innebär inte bruk av vapen). Då får du flytta boet – under förutsättning att det orsakar allvarlig skada eller olägenhet. Det är du själv som avgör detta men du måste kunna motivera dina åtgärder.
Håll ordning på din balkong för att förhindra att fåglar bygger bon där. Som hyresgäst är du dessutom skyldig att vårda din balkong och hålla den ren från exempelvis fågelspillning. Om du inte gör det kan du bli skadeståndsskyldig.
Mata inte fåglarna och släng inte mat på marken. Det lockar dit fåglarna, även om de till största delen äter mask och insekter.
Köp inte konstgjorda rovfåglar, ormar med mera. Fåglarna listar snart ut att de här prylarna inte utgör någon fara för dem.
Fågelbajs är sällan farligt för människor men det kan sprida sjukdomar. Ska du ta bort spillning så blöt därför ner det först. Då undviker du att andas in dammet från spillningen.

Läs också Fåglarna stör sömnen De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.