Annons

Fåglar skapar konflikt i Tranås

Tranås En hyresgäst i Tranås måste flytta, anser hyresnämnden. Orsaken är att hon matar fåglar på sin balkong.

Konflikten kring fåglarna har pågått under flera års tid. Grannarna började protestera mot att kvinnan, som bor högst upp i huset, genom sin matning lockade till sig måsar, kajor och småfåglar. I mängder. De flockades på kvinnans balkong och på hustaket.

Fåglarna skitade inte bara ned på kvinnans balkong utan även grannarnas balkonger och hösten 2010 beslutade miljönämnden i Tranås att förbjuda kvinnan att mata fåglar. Sedan dess har matningen upphört, enligt kvinnan. Men fåglarna kommer ändå.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Detta tror inte hyresnämnden på. Efter att ha hållit sitt möte hemma hos kvinnan, skriver nämnden i sitt beslut: ”Någon annan förklaring till att fåglarna uppehåller sig vid balkongen än att de matas där kan nämnden inte se. Nämnden finner det därför visat att NN matar fåglar på balkongen.” Enligt hyresnämnden har kvinnan åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresvärdens uppsägning av kontraktet ska gälla och hon måste flytta.

Med hjälp av Hyresgästföreningen har kvinnan överklagat nämndens beslut till Svea hovrätt. Hyresgästföreingen anser att det inte finns konkreta bevis för att kvinnan fortfarande matar fåglar, inte heller i vilken omfattning det sker eller hur det orsakar skador eller obehag för omgivningen. Kvinnan har därtill blivit uppsagd en gång tidigare på grund av att hon påståtts mata fåglar från balkongen. Den gången vann kvinnan i Svea hovrätt, 2008.

Annons
Läs också Måsattacker inte skäl nog – hyresvärden får bygga takterrass Matar fåglar på balkongen – måste flytta Inga bevis för fågelmatning – får bo kvar Fåglarna stör sömnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.