Mätare ger jämnare temperatur i Karlskronahems lägenheter
För ett par år sedan började Karlskronahem att installera temperaturmätare i sina fastigheter.
I dag finns det i strax under 2 000 lägenheter och Karlskronahems tekniske chef Ulf Klint tror att de kan finnas i bolagets samtliga lägenheter om ytterligare något år.
– Vi gör så att så fort vi kommer in i en fastighet där vi ska gå in i samtliga lägenheter så försöker vi få in detta, säger Ulf Klint.
Syftet är att få en så jämn temperaturnivå som möjligt och bolaget har upptäckt att det är för varmt i några lägenheter medan det är för kallt i andra.
– Det har varit ett par ställen. Det vi har hittat är lägenheter som ligger i gavlar där man sett att man kanske får sätta ett större element. Kan jag höja en lägenhet från 20 till 22 grader så kan jag sänka hela huset.
Totalt sett skulle det kunna bli en besparing, men det är svårt att säga ännu eftersom det inte varit några normalkalla vintrar sedan mätarna började installeras.
– Vi ser på elen att vi minskade förbrukningen. Men problemet är att vi har en som höjer kostnaderna samtidigt, men hade vi inte gjort den här insatsen så hade kostnaderna varit ännu högre.
Ulf Klint får en del frågor från hyresgästerna, men han uppfattar det ändå som att de tycker att det nya systemet är bra.
– Man kan få en annan diskussion. När man ringer och säger att det är kallt så refererar man ofta till att elementen är kalla. Men är det 21–22 grader i lägenheten så ska elementen vara kalla. Vi vill inte negligera känslor, men ibland är det så att 22 grader kan vara kallt för en, men inte för en annan.
När någon ringer och har synpunkter på temperturen i lägenheten kan Karlskronahem via sitt datorsystem koppla upp sig mot mätvärdesinsamlaren i det hus det handlar om. Då får de en rent objektiv bild av temperaturen och kan även se på temperaturkurvor hur det varit tidigare.
– Men tanken är att man ska kunna hitta fel i systemen innan hyresgästerna hittar dem, säger Ulf Klint.
Temperaturmätarna finns än så länge i Marieberg, Gullaberg och på Toras väg. Ytterområdena dit det är långt att köra har också prioriterats: Sturkö, Hasslö, Tving, Holmsjö och Musikgatan. Även på Saltö har man satt en del.
Mätaren sitter i hallen där det har visat sig vara minst svängningar i temperaturen. Mätaren skickar informationen till en mätvärdesinsamlare som sitter någonstans i huset och när den sänder avger den endast en bråkdel av den strålning som en mobiltelefon gör.
Karlskronahem kan koppla upp sig via sitt datorsystem för att avläsa temperaturen i lägenheterna.