Annons

Max 20 procent i hyrespåslag vid renovering – förslaget får kritik

Nyheter Renoveringar kan i vissa fall leda till stora hyreshöjningar för den boende. Nu föreslås ett tak för höjningen. Men förslaget får kritik.
Foto: Gry Ellebjerg / Kristian Pohl / Fores / Montage

Hyresgäster ska kunna protestera mot för dyra renoveringar. Om lägenheten måste renoveras ska det maximala hyrespåslaget kunna begränsas till 20 procent. Det föreslår Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.

– Vi har en väldigt konstig lagstiftning kring hyressättning vid renovering. Mitt förslag innebär att om parterna inte kommer överens så kan hyresnämnden säga att värden får renovera enbart om du erbjuder ett minimialternativ som innebär högst 20 procent i hyreshöjning.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Förslaget är ett av flera som Hans Lind tagit fram på uppdrag av tankesmedjan Fores, som grundades av Centerpartiet 2007. Han föreslår även fri hyressättning i nyproduktion, något som redan ingår den så kallade januariöverenskommelsen.

Men att gränsen skulle vara just 20 procent är något som Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är kritisk mot.

– Det är bra att problematisera kring renoveringar, men 20 procent är redan en hög summa som många inte har råd med, säger hon.

Annons
Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

Sedan tidigare har hon framfört kritik mot januariöverenskommelsen och avsnittet om fri hyressättning i nyproduktion. När Fores rapport “Förslag till bred bostadspolitisk uppgörelse” presenterades på onsdagen var hon tydlig med att en sådan uppgörelse bör baseras på långsiktighet.

– Jag säger nej till experimentverkstad och ja till långsiktiga lösningar. Den här frågan är för viktig för att experimentera kring.

Även Fastighetsägarna framförde kritik mot förslaget gällande renoveringar, men på andra grunder.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

– Detta inskränker äganderätten i form av vad en fastighetsägare får göra för att utveckla sina fastigheter. Man skulle kunna välja en modell där fastighetsägare kan utveckla hyresrätterna fritt men fokusera på vad hyresgästen får betala för det i stället, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef vid Fastighetsägarna.

Annons

Som namnet på rapporten skvallrar om handlar det om ett försök att nå en bred bostadspolitisk uppgörelse, över blockgränserna, och i rapporten finns även förslag kopplat till bostadsbyggande, skattereformer, och finansiering.

Men alla är inte lika övertygade om att sådana samtal kommer att ske under kommande mandatperiod. Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green var också på plats när rapporten presenterades och framförde då att han inte tror att Moderaterna kommer att bjudas in till några samtal. I stället tror han att S, MP, C och L, som tillsammans skrev januariöverenskommelsen, kommer att ha egna samtal.

– Jag hade nyligen en debatt på Svenskt näringsliv där Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson slog fast att det inte kommer att bli några sådana samtal. Då frågade jag Centerpartiet som sa att “nja, juryn är fortfarande i sammanträde”. Underförstått är det de här fyra partierna som ska slita håret av varandra och det tycker jag är tråkigt, säger Mats Green.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.