Annons

Max 20 procent i hyrespåslag vid renovering – förslaget får kritik

Nyheter Renoveringar kan i vissa fall leda till stora hyreshöjningar för den boende. Nu föreslås ett tak för höjningen. Men förslaget får kritik.
Foto: Gry Ellebjerg / Kristian Pohl / Fores / Montage

Hyresgäster ska kunna protestera mot för dyra renoveringar. Om lägenheten måste renoveras ska det maximala hyrespåslaget kunna begränsas till 20 procent. Det föreslår Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.

– Vi har en väldigt konstig lagstiftning kring hyressättning vid renovering. Mitt förslag innebär att om parterna inte kommer överens så kan hyresnämnden säga att värden får renovera enbart om du erbjuder ett minimialternativ som innebär högst 20 procent i hyreshöjning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förslaget är ett av flera som Hans Lind tagit fram på uppdrag av tankesmedjan Fores, som grundades av Centerpartiet 2007. Han föreslår även fri hyressättning i nyproduktion, något som redan ingår den så kallade januariöverenskommelsen.

Men att gränsen skulle vara just 20 procent är något som Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är kritisk mot.

– Det är bra att problematisera kring renoveringar, men 20 procent är redan en hög summa som många inte har råd med, säger hon.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Sedan tidigare har hon framfört kritik mot januariöverenskommelsen och avsnittet om fri hyressättning i nyproduktion. När Fores rapport “Förslag till bred bostadspolitisk uppgörelse” presenterades på onsdagen var hon tydlig med att en sådan uppgörelse bör baseras på långsiktighet.

– Jag säger nej till experimentverkstad och ja till långsiktiga lösningar. Den här frågan är för viktig för att experimentera kring.

Även Fastighetsägarna framförde kritik mot förslaget gällande renoveringar, men på andra grunder.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Detta inskränker äganderätten i form av vad en fastighetsägare får göra för att utveckla sina fastigheter. Man skulle kunna välja en modell där fastighetsägare kan utveckla hyresrätterna fritt men fokusera på vad hyresgästen får betala för det i stället, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef vid Fastighetsägarna.

Annons

Som namnet på rapporten skvallrar om handlar det om ett försök att nå en bred bostadspolitisk uppgörelse, över blockgränserna, och i rapporten finns även förslag kopplat till bostadsbyggande, skattereformer, och finansiering.

Men alla är inte lika övertygade om att sådana samtal kommer att ske under kommande mandatperiod. Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green var också på plats när rapporten presenterades och framförde då att han inte tror att Moderaterna kommer att bjudas in till några samtal. I stället tror han att S, MP, C och L, som tillsammans skrev januariöverenskommelsen, kommer att ha egna samtal.

– Jag hade nyligen en debatt på Svenskt näringsliv där Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson slog fast att det inte kommer att bli några sådana samtal. Då frågade jag Centerpartiet som sa att “nja, juryn är fortfarande i sammanträde”. Underförstått är det de här fyra partierna som ska slita håret av varandra och det tycker jag är tråkigt, säger Mats Green.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.