Annons

Minst tre års kötid för förstahandskontrakt

Stockholm Ge bort presentkort till 18 åringar med betald anmälningsavgift, uppmanar bostadsförmedlingen. Har det blivit lättare för unga att få lägenhet i Stockholm?-Nej. De får vänta minst tre år på lägenhet, säger Håkan Aderö, på Stockholms stads bostadsförmedling.​

Allt fler fastighetsägare lämnar in lägenheter till bostadsförmedlingen. Sedan år 2000 har antalet inlämnade lägenheter ökat med 400 procent. Läget har alltså blivit något ljusare på bostadsmarknaden för hyresrätter.
För ungdomar har det alltid varit svårt att hitta lägenheter i Stockholm med förstahandskontrakt.

– Man får hanka sig fram. 18-åringar bör ställa sig i bostadskön. De har precis slutat skolan och utbildar sig vidare. Efter några år har de examen och förhoppningsvist ett jobb. Då har de bostads köat några år och har större chans till att få förstahandskontrakt.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Ungdomar som flyttar hemifrån kan bo i studentbostäder, hyra andrahandslägenheter eller bo på korttidskontrakt och ändå ha kvar sin plats i bostadskön.

Annons

Fast kötiderna varierar. Till närförorterna är det upp till 10 års väntan. Till innerstaden nära 20 års köande. Undantaget är nyproduktion med höga hyror där det kan räcka med ett halvårs kötid.

– Det är främst i kommuner utanför Stockholm som de med tre års kötid kan få bostad. Lättast att få bostad har det varit i Haninge kommun, säger Håkan Aderö.

Annons
Läs ocksåVarningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs

Det blir att betala några års kö avgift och hoppas på förstahandskontrakt utanför Stockholms kommun.​

Läs också Fler vill ha ombildning – fyra av tio skulle tacka ja till att köpa Lättare för unga i Västmanland att få bostad Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.