HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lättare för unga i Västmanland att få bostad

Västmanland För första gången på fem år har läget på bostadsmarknaden i Västmanland ljusnat. Framför allt är det nu lättare att hitta bostad för unga och nyanlända.
Västerås växte med nästan 2 000 invånare förra året och har fortfarande bostadsbrist. Men i övriga länet har läget på bostadsmarknaden förbättrats. Inte minst för de unga.

Det är fortfarande bostadsbrist i Västmanlands län. Men läget har förbättrats betydligt på bara ett år. Det visar länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys byggd på uppgifter från kommunerna.

2019 var det bara Skinnskatteberg som hade balans mellan tillgång och efterfrågan i kommunen som helhet. 2020 har även Norberg och Surahammar uppnått balans.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

När det gäller bostadsmarknaden utanför respektive kommuns centralort är skillnaden ännu större. Förra året hade bara två kommunen tillräckligt med bostäder ute i de mindre kommundelarna. I år har sex kommuner balans eller till och med överskott.

För ungdomar i åldern 19-25 gör nu bara hälften av länets kommuner bedömningen att det fattas bostäder. Förra året var Skinnskatteberg  ensam om ha den situationen.

Ännu tydligare är utvecklingen för kommunanvisade nyanlända och deras möjligheter att snabbt hitta egen bostad. Även där sade alla utom Skinnskatteberg förra året att de hade underskott. I år är det bara Sala och Surahammar kvar om att ha det problemet.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

Vad är det då som hänt? Jo, en kombination av att det byggts mer under de senaste två åren än på mycket länge och att befolkningsutvecklingen avmattats.

2018 färdigställdes 1 404 nya bostäder och 2019 1 233 nya lägenheter och hus. Det är de högsta siffrorna som noterats sedan 1991.

Under de närmaste två åren kommer byggandet att öka ytterligare enligt kommunernas bedömningar. De tror på igångsatta byggen av 2 900 bostäder. Länsstyrelsen påpekar dock i sin analys att bedömningarna brukar ligga väl högt.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Samtidigt som det byggs mer än det gjorts på 20 år avmattas befolkningsutvecklingen. Antalet invånare i länet ökar fortfarande, men inte lika mycket som under de senaste åren. Fem av de tio kommunerna hade till och med ett befolkningstapp 2019.

Populärast är det att bo i Västerås. Residensstaden växte förra året med nästan 2 000 invånare och har en kurva som pekar brantare uppåt än snittet för riket.

De kommuner som gick minus var Norberg, Fagersta, Köping, Skinnskatteberg och Arboga.

Länsstyrelsen skriver i sin analys att utmaningen inte längre är byggvolymen i sig. Den största utmaningen är nu att hitta lösningar för dem som inte har råd eller möjlighet att hyra eller köpa nybyggda bostäder.

”Detta är en fråga som kommunerna inte kan lösa ensamma utan som kräver samverkan mellan bostadsmarknadens samtliga aktörer”, skriver författarna av bostadsmarknadsanalysen.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Helheten Centralorten Övriga delar Ungdomar
Skinnskatteberg Balans Underskott Överskott Balans
Surahammar Balans Balans Balans Balans
Kungsör Underskott Underskott Balans Balans
Hallstahammar Underskott Underskott Underskott Underskott
Norberg Balans Balans Balans Balans
Västerås Underskott Underskott Underskott Underskott
Sala Underskott Underskott Underskott Underskott
Fagersta Underskott Underskott Underskott Inget svar
Köping Underskott Underskott Balans Underskott
Arboga Underskott Underskott Balans Underskott
Läs också Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.