Annons

Alex hotas av vräkning efter larm om skandalvärden: ”ta tillbaka allt”

Alingsås Alex hyr av Sveriges sämsta hyresvärd – Hilldex, som kontrolleras av Tino Bessou. Hans lägenhet i Gräfsnäs har livsfarlig el, saknar tvättmöjligheter och är full av möss. Men när han berättar som sina problem för Hem & Hyra hotar Tino Bessou att kasta ut honom.
Foto: Karin Gistedt / Lena Mattsson
Hilldex AB har utnämnts till Sveriges sämsta hyresvärd. Nu visar det sig att bolaget, med Tino Bessou i spetsen, har liknande problemlägenheter i Gräfsnäs i Alingsås kommun.

– Hej, det är Alex här igen. Jag sitter här med Tino. Han säger att jag har sagt en massa dåliga saker om min lägenhet till er. Det stämmer inte. Mitt kontrakt är tillfälligt och jag förstår inte var ni på Hem & Hyra har fått allt ifrån.

Det klickar till i telefonen, Alex har tryckt bort mig. Kvar sitter jag med en tyst telefon. Vad var det som just hände?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Var det verkligen samma Alex som vi på Hem & Hyra besökte i början av veckan? Han som visade oss de farliga el-installationerna, musbajset i besticklådan och hinken där han tvättade upp sina kläder?

När Alex berättade om bristerna i lägenheten för Hem & Hyra hotade hans hyresvärd Tino Bessou om att han skulle åka ut.

En stund senare ringer Alex upp igen.

– Jag vill be om ursäkt och förklara mig. När jag ringde dig förut satt Tino här hos mig. Han tvingade mig att ringa och ta tillbaka allt. Säga att mitt kontrakt är tillfälligt. Annars hotade han med att slänga ut mig.

Läs ocksåSkandalvärd slipper undan vite - ännu en gång

Alex, som är i fyrtioårsåldern och egentligen heter något annat, hörde av sig till Hem & Hyra efter att ha läst våra artiklar om hur Hilldex AB och dess företrädare Tino Bessou sköter sina hyreshus i Blötberget i Dalarna och Ställdalen i Örebro län.

– Jag läste att han utnämnts till Sveriges sämsta hyresvärd och tänkte att ja, han beter sig ju precis likadant här i Gräfsnäs, säger Alex.

Läs ocksåÄgaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”Bild på ett gult hus. I högerkant finns en bild inflikad på ägaren Eskil Ripa som iförd skjorta och kavaj tittar in i kameran.
Hilldex AB äger flera hus på Antenvägen Gräfsnäs. Alex hyr en lägenhet i ett av dem.

När Alex hamnade i en av Hilldex lägenheter i Gräfsnäs var han i desperat behov av en bostad. Han och hans före detta sambo hade separerat och försöken att hitta en ny lägenhet i Alingsås gav inget resultat.

– Men så kom jag i kontakt med Tino Bessou. Han sa att han kunde ordna en ny fräsch lägenhet till mig inom en månad. Så här i efterhand inser jag hur dum jag var som trodde på honom, säger Alex.

När datumet för inflyttning kom visade det sig att Alex lägenhet fortfarande var en byggarbetsplats. Varken kök eller badrum var klart. Istället föreslog Tino Bessou att Alex tillfälligt skulle flytta in i ett annat hus på området. Ett före detta vård- och serviceboende som stått och förfallit en längre tid.

Annons

– Där var det riktigt risigt. Isande kallt eftersom delar av huset saknar tak, säger Alex.

Situationen blev inte mycket bättre när han fick tillgång till sin nuvarande lägenhet. Uppvärmningen består av ett löst el-element som Alex får flytta runt i lägenheten. Det nya köket är en taffligt byggd kokvrå med gammal kyl och frys. Bostaden saknar tvättmöjligheter och mössen kilar runt i köksskåp och lådor.

– De tar sig in genom stora hål under vasken, säger Alex och visar musbajset i besticklådan och en död mus i en fälla under vasken.

I vinter har Alex fångat över tio möss i lägenheten.

Men det värsta med bostaden är, enligt Alex, att den är farlig att vistas i.

– Flera kontakter och strömbrytare hänger löst från väggarna. Kablar sticker upp ur golvet och något brandlarm finns det inte. Och för det här ska jag betala 7 600 kronor i månaden, säger han.

Väggkontakterna hänger löst på toaletten och den enda värmekällan är ett löst el-element.

Alex säger att han bor kvar endast för att han saknar andra alternativ. Att han letar efter en ny bostad men att hans chanser försämrats ytterligare sedan han flyttade till Gräfsnäs. Orsaken är att han saknar brevlåda.

– Jag har bett om en brevlåda men ingenting har hänt. Så min post har inte kommit fram. Många räkningar har jag lyckats jaga rätt på och betala. Men två har jag missat. Så nu har jag fått betalningsanmärkning och det gör det omöjligt att få ett nytt hyreskontrakt.

Hilldex äger flera hus på Antenvägen Gräfsnäs. I ett av dem köper Alingsås kommun, sedan ett par år tillbaka, vandrarhemsplatser åt hemlösa. Även här har boendemiljön beskrivits om miserabel. Alingsås Tidning har rapporterat om att de boende saknat både vatten och värme. Så sent som i januari år sade Alingsås socialchef Karin Alvermalm till Alingsås Tidning att placeringen av hemlösa i Hilldex hus inte var ”… något som man var stolt över”. 

En en soffa har dumpats utanför ett av Hilldex hus på Antenvägen i Gräfsnäs.

När Hem & Hyra, en snöig dag i februari, besöker platsen ser vi en kvinna med barnvagn och flera barn i släptåg streta fram i snön. De försvinner in i ett av husen. Snödjupet vittnar om att någon snöröjning inte skett på flera dagar.

En gigantisk och djup grop med utstickande avloppsrör skiljer ett av husen från vägen. På en gårdsplan står står en översnöad soffa. Lite längre fram har gamla bilar, en husvagn, trasiga vitvaror, byggmaterial, sängar och andra möbler dumpats. I huset där Alex bor har flera av fönstren ersatts av masonitskivor och plast.

Vad säger då Tino Bessou om sina fastigheter i Gräfsnäs och bristerna i Alex lägenhet?

Annons

Jo, enligt honom är det Migrationsverkets fel att husen är nedgångna och att området är belamrat med skräp. Mellan år 2014 och 2017 fungerade husen som asylboende och, enligt Tino Bessou, har Migrationsverket inte återställt anläggningen efter sig som de borde ha gjort.

– Vi rensar och rustar upp. Men vi kan inte göra allt på en gång utan får ta en bit i taget. Om du bara visste hur mycket skräp vi kör iväg därifrån.

När det gäller Alex säger Tino Bessou att han ville hjälpa till i en akut situation. Att det endast handlar om ett tillfälligt boende och att standarden därför är som den är.

Det söndervittrade golvet i Alex lägenhet.

– Tanken är inte att det ska bo där permanent. Planen är att renovera en lägenhet i taget och sedan hyra ut dem under kortare perioder. Kanske veckovis till familjer och andra som vill komma och bo fint intill Anten om somrarna, säger Tino Bessou.

Men det där med att hans hyreskontrakt skulle vara tillfälligt menar Alex är en efterhandskonstruktion. Enligt honom har det aldrig varit tal om något annat än ett tillsvidarekontrakt. Och efter att ha fått juridisk vägledning av Hyresgästföreningen menar han det egentligen inte spelar någon roll.

– En lägenhet som man hyr måste vara säker. Oavsett om man ska bo där tillfälligt eller tillsvidare, säger Alex, som också nu blivit varse att hans värd inte har någon rätt att kasta ut honom för att han berättar om bristerna i lägenheten.

– Jag kände mig otroligt pressad när Tino kom hit och hotade mig. Men efter att ha varit i kontakt med Hyresgästföreningen förstår jag att jag inte kan bli utslängd. Nu hoppas jag att både Tino Bessou och hans son Jonathan, som också är med i företaget får näringsförbud. De ska inte få fortsätta hyra ut bostäder till desperata människor som jag, säger Alex.

När Hem & Hyra ringer upp Tino Bessou igen säger han att hans uttalande till Alex inte var menat som ett hot.

– Jag ville bara att han skulle bekräfta för er att han bor där tillfälligt. Och att det är därför lägenheten ser ut som den gör. Jag har inga planer på att slänga ut honom. Men man kan inte ha samma krav på ett tillfälligt boende som på ett permanent, säger Tino Bessou.

Läs också Ex-politiker ny ägare till Sveriges mest ökända hyreshus Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.