Annons

Ny domstol ska avgöra hyrestvister

Nyheter En ny domstol ska i framtiden avgöra samtliga hyres- och arrendetvister. Det föreslår regeringens utredare.

I dag är uppdraget delat mellan hyresnämnderna och de allmänna domstolorna. Från och med femte maj 2014 ska särskilda hyres- och arrendedomstolar avgöra alla typer av tvister som rör boende och arrende. Det föreslår lagmannen Charlotte Brokelind, som varit regeringens utredare.

De nya domstolarna ska ligga där hyres- och arrendenämnderna ligger i dag, förutom i Stockholm där den nya domstolen ska flytta till Nacka. I övrigt kommer de alltså att finnas i Västerås, Linköping, Jönköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag är behörigheten att pröva tvister om hyra, arrende och bostadsrätt fördelad mellan hyres- och arrendenämnderna, de allmänna domstolarna och Kronofogdemyndigheten. De nya domstolarna ska kunna pröva fler civilrättsliga tvister. Därmed ska systemet bli enklare och mer lättöverskådligt för medborgare att veta var de ska vända sig.

Även i den nya domstolen kommer det att finnas representanter från Hyresgästföreningen och hyresvärdarna som är med och deltar vid avgöranden. Dessutom kommer arvodet att höjas till 1 600 kronor per sammanträdesdag. Anledningen är att det varit svårt att få yrkesverksamma personer att vilja anta sig uppdrag i hyresnämnden, eftersom det ofta inneburit en ekonomisk förlust.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.