Annons

Mössen invaderar Umeå

Umeå Aldrig har Anticimex haft så många fällor utlagda på vindar, sopförråd och källare. Möss och råttor har exploderat i antal och det finns risk för oannonserade besök i toaletten.

​Inget område är mer drabbat än något annat. De pälsklädda gnagarna är spridda över hela stan och antalet anmälningar till Anticimex i Umeå har ökat med flera hundra procent.

– Tidigare år har vi bara haft en handfull skadedjursärenden angående möss och råttor. Förra året och i år har antalet ökat explosionsartat, säger Ulf Skoglund, skadedjurssanerare på Anticimex.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Både skogsmöss och husmöss tar sig in i bostäderna. Även i flerbostadshus.

– Ja, de dyker upp där också. I soprum, förråd och andra ”ostörda platser”. Husmusen och brunråttan söker sig nära människan i jakt på mat.

Gnagarna kan ta sig upp flera våningar via avloppsrör – för att dyka upp på de mest intima och oanade platser.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

– Ju större populationen är desto större risk är det för att de till exempel kommer upp i dusch eller toalett. Konkurrensen om mat ökar och då tränger de sig allt längre in i bostäderna, säger Ulf. Och nu är de ju som sagt många.

Annons

Den kraftiga tillväxten tror han beror på omslaget mellan torr höst och snörik vinter. Gnagarna dör inte av kylan utan får ett värmande och skyddat tillhåll under snötäcket. När de sedan blir hungriga börjar de nosa runt.

– De älskar frön och fett, därför är det inte lämpligt att mata fåglar alltför nära bostadshusen. 50 meter är ett bra säkerhetsavstånd.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

Ett välfyllt varmt och skönt sopförråd lockar också till sig små kurrande magar.

När Anticimex tar tag i problemet är gamla hederliga metoder de bästa.

– Vi kör mycket med slagfällor. Men inte med ost. Vi använder ett speciallockbete som luktar apa, men som de gillar starkt.

Annons

Ibland går det att få bukt med problemet snabbt genom att ändra de gynnsamma förhållandena.

– Ofta räcker det med att täta dörrar, sluta mata fåglar precis utanför huset och sätta upp fällor.

Men jakten är långt ifrån slut. Vid påsk, då det ofta blir lite varmare, brukar ärendena öka ytterligare. Och inte förrän barmarken börjar skönjas är den största faran över.

– På sommaren brukar vi ha bara enstaka fall så då är det absolut lugnare, säger Ulf Skoglund.

Fakta: Om du drabbas


Om det hörs skrapande ljud inifrån väggarna kan det var möss i farten.
Kontakta värden. De brukar ha ett skadedjursavtal med till exempel Anticimex.
Även om det inte finns något avtal är värden enligt Jordabalken skyldig att se till att problemet åtgärdas.

Läs också Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.